Dani općine Orašje: Da nije bilo branitelja ne bi ni nas bilo

  • Dani općine Orašje: Da nije bilo branitelja ne bi ni nas bilo
  • Dani općine Orašje: Da nije bilo branitelja ne bi ni nas bilo
  • Dani općine Orašje: Da nije bilo branitelja ne bi ni nas bilo

Prigodnim sadržajima općina Orašje obilježava svoj Dan općine 23. listopada, datum iz Domovinskoga rata kada su 1992.godine, postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i susjedne Kopanice. Oslobađanjem te dvije mjesne zajednice, zaokružen je sadašnji teritorij općine Orašje, te je Odlukom OV Orašje 23. listopad određen za Dan općine. Jučer 23. listopada, kako to i dolikuje datumu, središnji sadržaji bili su u znaku prisjećanja i pijeteta prema poginulim vitezovima Posavine koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu građana općine Orašje. U prisutnosti članova obitelji stradalih i brojnih mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića, zatim branitelja, ratnih zapovjednika, predstavnika braniteljskih udruga, općinskih i županijskih dužnosnika, vojske i policije položeni su vijenci i cvijeće uz Spomen obilježje u Vidovicama na kojem su upisana imena 49 poginulih branitelja i civila iz navedene tri mjesne zajednice. Na okupljanju u Vidovicama, među braniteljima su oživjela sjećanja na strahovite junačke borbe i veliku pobjedu oslobađanja istočnog dijela općine Orašje

Hvala braniteljima

-Da nije bilo branitelja, nas danas ovdje ne bi bilo i zato posebna hvala vama živima, a na poseban način hvala poginulima! Možda mi koji dolazimo iz krajeva koji nisu doživjeli svoj 23.listopad to posebno razumijemo, kazao je u svojem obraćanju župnik župe Vidovice vlč.Josip Senjak, te istaknuo;- Na današnji dan prije 24 godine, nakon gotovo šestomjesečne okupacije hrvatski branitelji oslobodili su Vidovice. To je jedan od najvažnijih datuma u povijesti ove župe i ovoga mjesta. Zato posebno sjećanjem na naše poginule branitelje i druge žrtve za koje smo molili opijelo, prikazujemo ovu svetu misu.

Vlč.Josip Senjak uputio je iskrenu čestitku svim stanovnicima općine, svim općinskim, županijskim i drugim dužnosnicima, od predsjednika mjesnih zajednica, do predsjednika Vlade ŽP. Također, prije svete mise vlč.Senjak je podsjetio sve vjernike da je jučer ujedno i svetkovina Druge godišnjice posvete župne crkve Sv.Vida Mučenika.

Program obilježavanja Dana općine Orašje nastavlja se danas polaganjem vijenaca na Spomen obilježju u Orašju, a potom će u kino dvorani  biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će po prvi puta u poslijeratnom razdoblju biti uručena javna priznanja zaslužnima u različitim segmentima javnog i društvenog života općine Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password