Dan Općine Orašje 23. listopad

  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad
  • Dan Općine Orašje 23. listopad

Općina Orašje danas slavi svoj Dan.23. listopad. To je dan velike pobjede u Domovinskom ratu, dan kada su 1992.g. nadljudskim naporima i nesebičnom hrabrošću branitelja, postrojbe 106 HVO br. Orašje, u zoni odgovornosti 4. bojne, totalno porazile neprijateljsku vojsku i oslobodile okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice, čime je vraćena i očuvana današnja teritorijalna cjelina Općine Orašje. Odluku o proslavi Dana Općine Orašje 23. listopada donijelo je Općinsko vijeće Orašje, a današnji sadržaji su prije svega u znaku prisjećanja na 287 poginulih branitelja koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu.  Tijekom Domovinskoga rata bilo je više od 1 200 ranjenih branitelja 106 HVO br Orašje.

U sjećanje na poginule, umrle i nestale branitelje najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja u Vidovicama, nakon čega je u crkvi Sv. Vida vlč. Ilija Janjić služio Sv. misu za poginule branitelje. Program obilježavanja nastavljen je u Orašju gdje su izaslanstva Općine Orašje predvođena načelnikom Stankom Vincetićem i predsjednikom Općinskoga vijeća Mariom Oršolićem, dopredsjednik OV-a Mehmed Memišević, izaslanstva Vlade i Skupštine ŽP na čelu s predsjednicima Marijanom Klaićem i Josom Markovićem, veleposlanik i konzul RH u BiH Ivan del Vechio i Ivan Bandić, te predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata, Oružanih snaga BIH, policije, MZ Orašje i Crvenog križa kao i političkih stranaka, položili vijence i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku, odakle su se preselili u kino-dvoranu gdje je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća. Uz pobrojane predstavnike, na sjednici su uz ostale bili i predsjednik F BiH Marinko Čavara, ministar pravde F BiH Mato Jozić, zastupnici u federalnom Parlamentu Blaž Župarić i Đuro Delić, te gradonačelnici Vinkovaca, Lipika, Garešnice i Kutine Ivan Bosančić, Vinko Kasana, Josip Bilandžija i Zlatko Babić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova RH Velimir Žunac, i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana DR-a Kutine Stjepan Hrasnik.. Svečanoj sjednici OV Orašje bili su nazočni i Kruno Šarić iz Vukovarsko-srijemske županije, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić, načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković i predsjednik OV Odžak Mujo Puzić,  predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata, vjerskih i obrazovnih institucija, OESS-a, UNDP-a, Crvenog križa Orašja i Švicarske, NERDE i drugih međunarodnih organizacija u BiH.

Predsjednik Mario Oršolić, otvarajući sjednicu kazao je kako ovo nije trenutak u kojem treba govoriti o problemima, osvrnuvši se na legendarnu pobjedu 106 HVO br Orašje, oslobađanjem Vidovica, na današnji dan 1992.g., a dva dana kasnije i Kopanica.  „Ovogodišnji sedmodnevni program ispunjen je nizom sportskih, kulturnih, gastro i zabavnih sadržaja, ali je prije svega u znaku sjećanja na vitezove Posavine koji su obranili ove prostore. Ne zaboraviti ih naša je trajna obveza i dužnost i posebno ih se prisjetiti na ove dane“, zaključio je predsjednik Oršolić.

„23. listopad 1992.godine je datum koji je uobličio konture današnje Općine Orašje. Općina je stradala u ratu, ali i u poplavi prije tri godine, kada je pod vodom bilo 78 posto područja općine. Kao i u ratu, i u poplavi su posebno stradale Vidovice, Kopanice i Jenjić“, naglasio je načelnik Stanko Vincetić i nastavio:- “Ukoliko želimo svjetliju budućnost moramo se svi potruditi i dati svoj doprinos. Općina Orašje je u konstantnoj izgradnji. Sportska dvorana stavljena je u funkciju i uslijedit će njeno otvorenje kao Sportsko kulturnog centra koji će pomoći razvoj sporta i kulture, te oplemenjivanje života na ovim prostorima. U općini je prisutan demografski problem koji je veći i od samog iseljavanja mladih. kad je gospodarstvo u pitanju, općina ima izgrađenu kvalitetnu gospodarsku  infrastrukturu. Gospodarska zona je gotovo popunjena i u narednom periodu trebat će njeno proširenje i već sada postoji interes za investiranjem u zonu. Nisam zadovoljan izgrađenom infrastrukturom nakon poplava. Ojačali smo Civilnu zaštitu i crveni križ, a izgrađen je objekt za puno spremnije očekivanje budućih nepogoda. Na žalost, nije realizirano uzdizanje nasipa na istoku naše općine i jedna crpna pumpa i u tome očekujemo pomoć s viših razina, posebno s razine Federacije i EU fondova. U narednom periodu također planiramo realizirati projekt uvezivanja ceste Vidovice-Draganovci-Orašje i dovršetak kapitalne investicije kanalizacijske mreže”, zaključio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić i na koncu svim stanovnicima općine poželio sretan 25.rođendan današnje općine Orašje.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Orašje govorili su i čestitke uputili i predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, zatim Josip Bilandžija  gradonačelnik Garešnice, s kojom Općina Orašje od 2009.g. ima potpisan Sporazum o prijateljstvu, a sada je i u projektu prekogranične suradnje, i posljednji se s govornice obratio predsjednik F BiH Marinko Čavara. Na kraju sjednice predsjednik Općinskoga vijeća Orašje Mario Oršolić uručio je Zlatne plakete Crvenom križu Orašje za doprinos u humanitarnom djelovanju, koju je primila predsjednica Ružica Mikić i Bakiru Bešireviću, sportašu s 30-ogodišnjom nogometnom karijerom, za doprinos u oblasti sporta. Glazbeni dio sjednice uveličali su članovi zbora Adoro.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password