Crveni križ Orašje donio odluku o pokretanju gospodarskog društva odn. socijalnog poduzeća

Crveni križ Orašje, na Međunarodni dan Crvenoga križa 8. svibnja, održao je svoju redovnu godišnju Skupštinu, na kojoj su bili nazočni i predstavnici drugih udruženja, s kojima ima uspješnu dugogodišnju suradnju. Skupština je usvojila izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu, te program rada i financijski plan Crvenog križa za ovu godinu. Pored toga, Crveni križ je donio vrlo značajan akt o osnivanju gospodarskog društva odn. socijalnog poduzeća u kojem bi se uposlile invalidne osobe i pružila im se prilika da svojim radom privređuju i osjećaju se kao korisni članovi društva, kazao je predsjednik Skupštine Crvenog križa Orašje Antun Mikić. Izrazio je zadovoljstvo u radu ove nevladine organizacije u prošloj godini, jer se CK Orašje istaknuo u odnosu na druge općine i prepoznat je od međunarodnih organizacija, osobito CK Švicarske.

„Tijekom prošle godine Crveni križ Orašje realizirao je nekoliko značajnih programa – Kap dobrote, Djeci dječje, Kap za život, pomoć služba traženja, priprema WTA ekipe – odgovor na katastrofe, program promidžbe CK, kupljena je zgrada koja je u stopostotnom vlasništvu organizacije. U suradnji s Crvenim križem Švicarske realiziran je i projekt upravljanja rizicima od katastrofa u mjesnim zajednicama  Kopanice, Vidovice, Bukova Greda i Bok, i ove godine je plan ući u još četiri mjesne zajednice uz daljnje partnerstvo i suradnju s Crvenim križem Švicarske“, istaknula je predsjednica Ružica Mikić.  Kroz program aktivnosti, Crveni križ je permanentno radio na uključivanju volontera i članova, vršio prikupljanje i podjelu rabljene odjeće i obuće, kontaktirao i izvještavao institucija i javnost, surađivao sa svim institucijama tako i s CK na svim razinama. Suradnja s tim organizacijama je dosta dobra, a poseban uspjeh prošle godine je suradnja s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih osoba F BIH,, što će se nastaviti i u narednom razdoblju. Trenutačno je u planu zaposliti 10 do 12 invalidnih osoba u ovoj godini, a što je omogućilo pozitivno poslovanje društva u prošloj godini.  Naime, CK Orašje je 2017.g. okončao u plusu, čime je stekao uvjete za zapošljavanje invalidnih osoba. „S ponosom mogu reći da smo ostvarili puno veće prihode od planiranih, rashodi su u pozitivi i to jako puno znači za suradnju s Fondom za upošljavanje novih djelatnika“, naglasila je predsjednica Mikić.

Dražen Mikić, tajnik CK Orašje ističe značaj donošenja odluke o osnivanju socijalnog društva, upravo na  Međunarodni dan CK što do sada, kaže, nitko nije učinio. Na Skupštini su bili i predstavnici udruga koje se bave problematikom invalidnih osoba, koji su također spremni sudjelovati u ovom projektu „CK ima svoje prostorije, na raspolaganju su i prostorije Udruge slijepih i slabovidnih osoba ŽP i Udruge djece s posebnim potrebama PUŽ Orašje, što je rezultat dosadašnje odlične suradnje koja je od poplava i intenzivirana po pitanju pomaganja jednih drugima. Ovo je vid nastavka dobroga rada“, naglasio je tajnik Mikić. Prema njegovim riječima, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih osoba F BiH, Crveni križ Orašje je zaposlio više od 30 osoba, a planira uposliti između 10 i 12 osoba, pri čemu će po dvije osobe biti angažirane u Vijeću mladih i PULS-u,. „Osobe koje se zaposle ne gube svoje invalidnine, one žive od svojega rada, ne trebaju socijalnu pomoć, već život dostojan čovjeka, i to je bio motivirajući faktor za ovakvu odluku“, ustvrdio je Mikić. Uvjeta za ovakav projekt do sada nije bilo, postoji i korektna  suradnja s općinskim vlastima posebno Civilnom zaštitom, a do 2020.g. produžava se suradnja s CK Švicarske. Crveni križ je pokrenuo i nabavku novog kombi vozila za zaštitu i spašavanje, koji će u mirnim uvjetima biti na raspolaganju nevladinom sektoru. Kroz sve ove projekte se želi dati doprinos ostanku mladih na ovome području, poručio je Mikić, te podsjetio da će Crveni križ na prigodan način obilježiti i Tjedan Crvenoga križa od 8. do 15. svibnja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password