Crveni križ i poduzeće InkluziV Orašje ispisuju najljepšu božićnu priču

Pružiti priliku marginaliziranim osobama društva da se osjećaju korisnim i ravnopravnim članovima svoje zajednice, osnovni je motiv s kojim je Crveni križ Orašje krenuo u projekt osnivanja socijalno-gospodarskog poduzeća InkluziV. Svoju ideju uspješno su i proveli u djelo i u samo pola godine ostvarili rezultate koji su se naoko činili nedostižnim. Poduzeće je osnovano u lipnju o.g. u kojem je bila nagažirana samo direktorica Katarina Orkić, magistra socijalnog rada, a dva mjeseca kasnije pridružila joj se i pravnica Sanja Porobić. Danas ova obitelj okuplja 29 osoba, od kojih je 12 s invaliditetom, 13 osoba angažirane su u projektu kućna njega i pomoć, a tu su i još dvije pripravnice Sabina Srna i Ivana Marošević. Ovo je najljepša božićna, ali i najljepša životna priča za12 osoba koje su u InkluziV-u dobile posao na neodređeno vrijeme, a njen značaj prepoznali su i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom F BiH, Zavod za zapošljavanje ŽP i Ministarstvo gospodarstva i prostornoga uređenja ŽP. Veliku potporu ovom projektu dao je i Crveni križ Švicarske. Priliku za posao u ovom navratu dobili su građani iz svih mjesnih zajednica općine Orašje, osim Lepnice u kojoj nije bilo osoba koje ispunjavaju zakonske kriterije.

„Uz 12 invalidnih osoba u Inkluzivu, isto toliko ih je stalno zaposleno  i u Crvenom križu Orašje, a u proteklih pet godina, koliko traje suradnja s Fondom, otvoreno je više od 30 obrta. Ova priča se proširila jako daleko kao model rješavanja društvenih problema, a temelj svega je bo priručnik kojega je izdao Ekonomski institut iz Sarajeva, eksperti angažirani od strane Švicarske Vlade, koja je u Orašju zastupljena od poplava, ali i prije toga“, kazao je tajnik Općinske organizacije Crvenog križa Orašje Dražen Mikić. Uz dvije do tri zaposlene osobe s invaliditetom ide i jedna mlada obrazovana osoba, i trenutačno ih je četiri, a iza nove godine pridružit će se i peta koje će raditi na pisanju i realizaciji projekata.Ovime se, kaže Mikić, žele stvoriti uvjeti mladim i obrazovanim ljudima za ostabak i dostojanstven život na ovim prostorima.

Direktorica InkluziV-a Katarina Orkić ističe kako su u pregovorima oko kupnje dvije kuće u Orašju, čime bi se osamostalili i imali vlastite uredske i prostorije za održavanje radionica na kojima bi se izrađivali suveniri i razne rukotvorine. Fokus rada trenutačno je usmjeren na istočni dio općine Orašje, gdje će u Kopanicama, u bivšoj područnoj školi na proljeće biti otvoren pogon za izradu lampiona i ukrasnih svijeća, u planu je otvaranje jedne trgovine u Kopanicama te pržionice kave u Jenjiću.

„Ovo nije samo pomoć invalidnim osobama, nego njihovim obiteljima koje brinu o njima, kako bi im olakšali svakodnevnu životnu borbu, a radost i sreća tih osoba su  neopisivi. Nitko to neće zaustaviti i to je stav Predsjedništva Crvenog križa. Svi koji žele pomoći su dobrodošli, ali nema zaustavljanja ovoga projekta“, kategoričan je tajnik Mikić. Naglasio je i kako je više od milijun maraka doneseno na ovo područje. „Lokalna vlast pokazuje razumijevanje, ali to nije dovoljno“, smatra Mikić te je pozvao sve (od političara, poduzetnika do građana) koji mogu sukladno svojim mogućnostima pomoći kako bi ovaj projekt živio i dalje i bili primjer drugima koji žele raditi po ovom uspješnom modelu rješavanja najvažnijih egzistencijalnih pitanja ranjiivih skupina građana. „Ova je godina u proteklih 15-ak, najuspješnija za Crveni križ Orašje, a ustrajan i stalni rad daje i konkretne rezultate na terenu i to je najljepši božićni dar za sve naše korisnike i za našu organizaciju“, ponosno ističe tajnik Mikić.

Za Božić i Novu godinu Crveni križ i InkluziV pripremaju i tradicionalnu podjelu blagdanskih paketa.

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password