Braniteljska zadruga „Posavina plod“ Orašje i Podravka potpisali ugovor o otkupu šljive

  • Braniteljska zadruga „Posavina plod“ Orašje i Podravka potpisali ugovor o otkupu šljive
  • Braniteljska zadruga „Posavina plod“ Orašje i Podravka potpisali ugovor o otkupu šljive

Tvrtka Podravka iz Koprivnice iskazala je ozbiljnu inicijativu o proširenju proizvodnje povrća na području Posavine. Posljednji sastanak u Orašju, koji je okupio članove Braniteljske zadruge „Posavina plod“ i druge zainteresirane voćare i povrtlare, samo je potvrda prihvaćanja ove ideje koja je došla na plodno tlo posavske ravnice. Središnja tema je bila proizvodnja povrća, a stručnjaci iz Podravke svojim savjetima su željeli upoznati poljoprivrednike sa specifičnostima proizvodnje povrća za preradu.

Njihovi predstavnici su istaknuli da za kulture, kao što su krastavci, feferoni i crvena paprika-tzv roga, nedostaje sirovina, pa su zainteresirani da tu proizvodnju pokrenu i na području Posavine, gdje već postoji tradicija proizvodnje konzumnog povrća.  –„Tlo u Posavini, s klimatskim, pedološkim i hidrološkim uvjetima, dobro je za proizvodnju povrća namijenjenog za preradu, kako s lijeve tako i desne obale rijeke Save. Poljoprivrednicima u Posavini posebno je ponuđena proizvodnja krastavaca kornišona, feferona i crvene paprike, pogodna za obitelji s 3-4 člana. Kulture se izuzetno isplative kao dodatni izvor prihoda za obitelj, a potrebne količine su neograničene“, kazao je dr. Zdravko Matotan, u Podravci direktor razvoja poljoprivrede i jedan od najkvalitetnijih stručnjaka u oblasti proizvodnje i zaštite u povrtlarskoj proizvodnji. Uz njega su u ime Podravke govorili Zdravko Dimač, direktor proizvodnje i Zlatko Đelekovčanin direktor kooperacije.

Za javnost, jedna od najvažnijih informacija sa skupa u Orašju, je potpis ugovora između Braniteljske zadruge „Posavina plod“ Orašje i Podravke iz Koprivnice o otkupu  100 tona šljive, sorte Čačanska rodna i Požegača, po cijeni 40 eurocenti za kilogram, franko Koprivnica. Predstavnici Podravke čak su izrazili spremnost otkupiti i veće količine koje se pojave na tržištu. Po riječima direktora Zadruge Marijana Oršolića, cijena je izuzetno povoljna, s tim da su u njoj troškovi otkupa, manipulacije i transporta do Podravke. U narednom periodu Zadruga će izaći s otkupnom cijenom prema proizvođačima i za sada je zanimanje dosta dobro. –„Posavina je tradicionalno poznata po proizvodnji šljive i  na našem području ima oko stotinu hektara nasada. Ostvarenjem suradnje sa Podravkom, poljoprivrednici bi dobili sigurnost plasmana, što bi povećalo interes za proizvodnjom ove kulture. Praksa je pokazala da se poljoprivrednicima najveći problem javlja nakon što proizvedu određene kulture. Dođemo u situaciju da nemamo tržište, nakupci nas ucjenjuju i tu smo bili nemoćni. Bilo je slučajeva da su poljoprivrednici bacali gotove proizvode, ne želeći prodavati u bescjenje“, naglasio je Oršolić. Za 15-tak dana uslijedit će novi susret u Orašju na kojem će stručnjaci iz Podravke predstaviti način proizvodnje šljive i mjere zaštite protiv bolesti i štetočina. –„U BiH postoje određena sredstva koja nisu dozvoljena u EU, stoga ćemo predstaviti zaštitna sredstva sa EU liste kako bi se poljoprivrednici prilagodili propisima EU i izbjegli nesuglasice pri uvozu proizvoda u RH“, naglasio je dr. Zdravko Matotan.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password