Blaž Župarić novi predsjednik Skupštine ŽP, njegov zamjenik Mujo Puzić

Blaž Župarić iz HDZ-a BiH novi je predsjednik Skupštine ŽP u mandatu 2018/2022.godine, a njegov zamjenik je Mujo Puzić iz Pokreta demokratske akcije. Izbor je potvrđen na danas započetoj konstituirajućoj sjednici Skupštine ŽP, a budući da zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nisu stečeni uvjeti za imenovanje zastupnika u Dom naroda Parlamenta F BiH, zasjedanje je prekinuto.

Na početku sjednice, kojom je predsjedavao bivši predsjednik Joso Marković, zastupnici su upoznati s konačnim potvrđenim rezultatima općih izbora za Skupštinu ŽP, pri čemu su pročitana i imena 21-og zastupnika koji je osvojio mandat u novom sazivu. Njih 20 je prihvatilo mandat, dok je Luka Lucić iz Posavske stranke to odbio.   Zastupnicima su uručena uvjerenja o dodijeljenim mandatima, a nakon preuzimanja dali su i zajedničku svečanu prisegu. Podsjetimo, Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH osvojila je 11 mandata, tri zastupnika su iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo za Posavinu, po dva imaju SDA i Posavska stranka, te po jednog skupštinskog zastupnika SDP-a, SBB Fahrudin Radončić i Pokret demokratske akcije.

Ivo Bilušić, Mario Ćošković i Damir Hamidović izabrani su u Mandatno-imunitetnu komisiju, a Željko Ćošković, Ilija Ilić, Anita Mikić, Mario Jurkić i Anes Osmanović u Komisiju za izbor i imenovanja.

U nastavku zasjedanja konstituirani su i Klubovi zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini ŽP koji su i predložili kandidate za predsjednika i zamjenika, nakon čega je uslijedila i 15-ominutna stanka. Župarić i Puzić prihvatili su predložene funkcije te su po izboru i preuzeli predsjedanje Skupštinom. Predsjednik Župarić je nakon pozdravnih riječi, prekinuo sjednicu, te izrazio nadu da će nastavak biti zakazan što prije, kako bi se mogla formirati Vlada i donijeti proračun ŽP za iduću godinu.

Po okončanju zasjedanja, u izjavi za medije predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić je poručio kako će u radu iskoristiti svoje znanje i dosadašnje iskustvo kako bi imali profesionalan i učinkovit rad Skupštine sukladno Poslovniku ovoga doma, Ustavu Županije Posavske i Ustavu Federacije. „Smatram da imam dobre sugovornike u kolegama i kolegicama zastupnicima kako bi mogli korisno raditi na dobrobit ove Županije, u ovom najvišem zakonodavnom tijelu Županije Posavske“, ustvrdio je predsjednik Župarić.

Predstavnicima medija obratio se i dopredsjednik Skupštine Mujo Puzić naglasivši kako će raditi u skladu s Ustavom, Poslovnikom i Statutom Županije Posavske. „Očekujemo dobro razdoblje rada Skupštine, i kako nisam novi u politici, vjerujem da ću u ovom mandatnom razdoblju ostvariti dobru i plodonosnu suradnju sa zastupnicima i imati njihovu potporu u smjeru donošenja kvalitetnih odluka za dobrobit  Županije Posavske“, naglasio je Puzić

Prije i za vrijeme održavanja Skupštine u Domaljevcu se, ispred skupštinske zgrade, okupilo 30-tak poljoprivrednika iz općine Odžak s transparentima, kako bi izrazili negodovanje spram raspisanog natječaja za dodjelu koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području općine Odžak. Skup je protekao mirno bez remećenja rada ovoga zakonodavnoga tijela.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password