Aktivnosti Crvenog križa općine Orašje i partnera

U emisiji našeg Radija „Crveni križ i partneri“ gostovali su Bojana Ilić terenska koordinatorica Švicarskog Crvenog križa, Emina Babović-Bojadžić službenica za podršku projektima i Admir Nurkić službenik za upravljanje u katastrofama. Tijekom razgovora bilo je riječi o aktivnostima i projektima Švicarskog Crvenog križa, te planovima CK općine Orašje. -„Općinske Civilne zaštite u BiH nisu adekvatno opremljene niti imaju dovoljan broj obučenih ljudi, a mnogo složenija situacija je u mjesnim zajednicama gdje ljudi imaju samo osnovni alat i trebali bi s time da odgovore  na neku potencijalnu katastrofu“, istaknula je među ostalim Emina Babović-Bojadžić službenica za podršku u projektu „Upravljanje rizicima od katastrofa u Mjesnim zajednicama“. Babović je kazala da su u suradnji sa Crvenim križevima Orašja, Šamca i Brčko Distrikta osigurali da Mjesne zajednice imaju mogućnost apliciranja projektima kod Švicarskog Crvenog križa u visini do 10.000 KM. Da bi projekt bio odobren, neophodno je kaže Babović, sudjelovanje lokalnih vlasti u iznosu od 20%.  Prikupljanje projektnih aplikacija bit će završeno za dva tjedna i tada će sredstva biti realizirana za početak prvih radova u zajednicama.

U razgovoru je naglašeno da je jedan od projekata i osposobljavanje Centra za obranu od poplava i drugih prirodnih nepogoda. –„Dok projekt ne bude zvanično odobren, mi smatramo da takav Centar s određenom količinom opreme i obučenim ljudima najbolje rješenje da se lokalno stanovništvo  osjeća sigurnijim. Podržat ćemo taj projekt i smatramo da jedan takav centar može poslužiti kao model uspješnosti kod priprema za obranu od poplava“, istaknula je Bojana Ilić terenska koordinatorica Švicarskog Crvenog križa.

Crveni križ općine Orašje priprema projektnu dokumentaciju za apliciranje na Javni poziv Švicarskog CK kojeg je raspisao za područje regije Posavina i dio Semberije, a vezano je za kućnu njegu i aktivno zdravo starenje. Obzirom da nam produktivni dio stanovništva odlazi u treće zemlje iz raznih razloga, ostaje nam starije stanovništvo koje je nedovoljno zbrinuto. –„U naredne četiri godine, koliko će trajati projekt, otvara nam se mogućnost stvaranja novih navika i odnosa prema starijima  i u našoj regiji. Općina bi u prvoj godini trebala sudjelovati s određenim iznosom sufinanciranja, a od pete godine bi i preuzela financiranje tog projekta. Smatram da ćemo dobiti taj projekt od Švicarskog CK i radujem se zbog lokalnog stanovništva koje će dobiti odličnu uslugu u zajednici“, kazao je Admir Nurkić aktivista CK općine Orašje i službenik za upravljanje u katastrofama.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password