Problemi kožarske industrije

U Odžaku se okupilo preko četrdeset predstavnika firmi kožarsko tekstilne industrije s područja Federacije BiH zbog problema neusklađenosti poslodavaca i propisa od strane države koji prijeti većini proizvodnje gašenjem. Asocijacija kožara, tekstilaca i obućara podrazumijeva proizvodnju tzv. lon-poslova kad inozemni poslodavac daje sav repromaterijal, i određuje uvjete, a sva proizvodnja završava na inozemnom tržištu. “Na nivou Bosne i Hercegovine radi preko 40.000 u ovoj branši, a istovremeno je branša nisko akulativna zato što je cijena rada relativno niska”, kazao je Amer Medžić, generalni tajnik Asocijacije proizvodnje kože tekstila i obuće BiH.

Ova vrsta proizvodnje kad ino kupac i poslodavac traži najjeftiniju radnu snagu, gdje otprilike prosječna plaća od 400 KM, zbog državnih zakona granskih kolektivnih ugovora i naročito zakona o zapošljavanju invalida, naročito na prostoru Federacije sve više zapada u kolaps. “Došlo je do jedne situacije gdje je porezna uprava pokrenula postupak da se od 2009 naplati što je veliki problem jer veće firme imaju preko 100.000 maraka da plate u ovom trenutku”, kazao je Medžić.

“Većina od nas razmišlja o brzoj likvidaciji poduzeća kao bi izbjegli namet koji će nam blokirati račune.”, Suad Brkić, vlasnik firme „Brkić.a.a“ Odžak.

“Ukoliko se mi ne dogovorimo da je to neki minimum, koji mi svi moramo jer radimo po zakonu, moramo ispoštovat, to bi trebalo da bude u konačnoj kalkulaciji cijene prihvatljivo našim kupcima da bi ostala ova branša”, dodala jeAdisa Karahodžić, direktorica firme „Koteks“ Tešanj.

Iako su bili najavljeni sastanku se nije odazvao nitko od federalnih vlasti, pa su predstavnici proizvodnje usuglasili zajedničke stavove koje će prezentirati Vladi da bi se ublažio ovaj raskorak između propisa i branše.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password