12. Kolona sjećanja Orašje-Vukovar, polazak iz Orašja u subotu 16. studenog

U povodu 28. obljetnice pada Vukovara 18. studenog, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje organizira 12. Kolonu sjećanja Orašje – Vukovar. Put Vukovara, sutra će iz Orašja krenuti skupina od 80-ak dragovoljaca i veterana, ratnih vojnih invalida te djeca branitelja iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac. Po tradiciji, sudionici Kolone sjećanja, u Orašju će se pokloniti poginulim, umrlim i nestalim braniteljima ovoga kraja, te položiti cvijeće i upaliti svijeće kod Spomen obilježja u parku, a isto će učiniti i u spomen na sve hrvatske branitelje, u mjestima i općinama kroz koja budu prolazili u RH. Polazak iz Orašja je sutra ujutro poslije 08,00 sati.
Ovogodišnja ruta kretanja od Orašja do Vukovara nešto je izmijenjena u odnosu na prethodne. Prvoga dana pješačenja sudionici Kolone sjećanja će ići smjerom Županja-Gradište-Cerna-Rokovci gdje će i prenoćiti, u zgradi Osnovne škole. U nedjelju će se kretati smjerom Rokovci-Vinkovci-Cerić-Nuštar, a prenoćit će u Marincima. Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Orašje kaže kako je plan nakratko se zadržati u Ceriću gdje će na ulazu u selo, oko podnevnih sati, biti otkrivena Spomen ploča za pokojnog Marijana Baotića- Bracu, hrvatskog branitelja iz Donje Mahale koji je stradao 1991.godine kao pripadnik HOS-a. Očekuje se dolazak njegovih suboraca, te članova Marijanove obitelji i mještana Donje Mahale, a opijelo će predvoditi fra Mato Vincetić vojni kapelan u Vinkovcima. Iz Cerića, nastavljaju pješačenje utvrđenom rutom, a u Grad heroj će stići na obljetnicu, u ponedjeljak 18. studenog. Po već ustaljenoj praksi Kolona sjećanja Orašje – Vukovar priključit će se Križnom putu-Koloni sjećanja u krugu bolnice u Vukovaru te se pokloniti svim hrvatskim žrtvama i svim braniteljima iz RH i BiH koji su dali živote za opstojnost naroda na ovim prostorima.
Potporu i ovogodišnjoj Koloni sjećanja, kao i do sada, dali su načelnici Općina Orašje i Domaljevac-Šamac te Ministarstvo branitelja ŽP, a osigurana su i tri vozila s logističkom i medicinskom potporom.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password