Centri za mentalno zdravlje

U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, upriličen je obilazak rekonstruiranih centara za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja u Maglaju i Odžaku. Rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje centara za mentalno zdravlje u zajednicama koje su pogođene poplavama u svibnju 2014. godine, Projekt mentalnog zdravlja u BiH proveo je s ciljem osiguravanja kvalitetne zdravstvene usluge za osobe s mentalnim poremećajima i one kod kojih postoji rizik od razvoja mentalnih poremećaja. Sanacijom ovih centara omogućeno je bolje radno okruženje profesionalcima u mentalnom zdravlju i unaprijeđena je kvaliteta usluga mentalnog zdravlja. Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Maglaj iznosi 52.528,00 KM, a Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Odžak 135.699,00 KM.

Svečanom obilasku, prisustvovao je Joseph Guntern, direktor za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BiH, Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY, Dženita Hrelja Hasečić direktorica Projekta mentalnog zdravlja u BiH. Direktorica Doma zdravlja Maglaj dr. Emira Drnda- Čičeklić dočekala je izaslanstvo u Maglaju, dok je domaćin posjete u Odžaku bio dr. Anto Majić, ravnatelj Doma zdravlja Odžak.

“Posebno mi je zadovoljstvo danas biti u Maglaju i Odžaku. Kao što znate, Švicarska ove godine slavi 20 godina svog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Tijekom naših ulaganja u zdravstvo u BiH, uložili smo 53 milijuna KM. Od 2008. godine radimo na provedbi Projekta za mentalno zdravlje, i kroz taj projekat jačamo kapacitete mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Kroz tekuću drugu fazu projekta uspostavili smo i potpomogli razvoj preko 70 centara za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini. Uspostavili smo model za razvoj centara koji je jedan od boljih u regionu”, kazao je Joseph Guntern, direktor za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BiH.

“Smatram da je ovo još jedan iskorak k boljoj pokrivenosti i većoj dostupnosti usluga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja stanovništvu Federacije BiH. Uspostavom ovih centara ćemo značajno doprinijeti i destigmatizaciji samog pojma mentalnog zdravlja, jer mentalno zdravlje nije samo psihijatrija nego predstavlja borbu za očuvanje individualnih kapaciteta svakog pojedinca. Posebnu zahvalnost iskazujemo Švicarskoj vladi i Asocijaciji XY koja implementira ovaj Projekat”, dodao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo stajati danas ispred Centara za mentalno zdravlje u Maglaju i Odžaku. Nakon poplava u 2014. godini, teško je bilo zamisliti trenutak kada će korisnici Centara ponovo imati pristup kvalitetnim uslugama za mentalno zdravlje. Ne samo kvalitetnim već i proširenim… Moram se od srca zahvaliti Veleposlanstvu Švicarske u BiH, koja nam je omogućila da danas, teške trenutke za ovaj Centar promatramo kao prošlost. Također, zahvaljujem se i Federalnom ministarstvu zdravstva bez čije suradnje cijeli ovaj proces ne bi bio moguć. Najveću zahvalnost, iskazala bih profesionalcima iz Domova zdravlja Maglaj i Odžak koji su svojim angažmanom dali nesebičan doprinos u realizaciji projekta. Cilj rekonstrukcije bio je da se osigura kvalitetna zdravstvena usluga za osobe s mentalnim poremećajima i onih kod kojih postoji rizik od razvoja mentalnih poremećaja.  Sanacijom ovih centara omogućeno je bolje radno okruženje profesionalcima u mentalnom zdravlju, a također je unaprijeđena i kvaliteta usluga mentalnog zdravlja. Iskreno se nadam da će korisnici Centara biti zadovoljni i još boljim uslugama”, kazala je Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY.

“Rekonstrukcija je od velike važnosti za Centar za mentalno zdravlje jer skrbi, ne samo kako javno mnijenje misli za psihičke bolesnike, nego za sve kojima je potrebna pomoć. Riječ je o populaciji koja je ovisna o opojnim drogama, alkoholu a obuhvaća i osobe ometene u psihofizičkom razvoju, sve teške bolesnike, žrtve obiteljskog nasilja itd. Ovo je velika pomoć našem radu i navedenim korisnicima Centra. Zahvaljujem se u ime Doma zdravlja Odžak na ovako velikodušnoj pomoći”, napomenuo je Anto Majić, ravnatelj Doma zdravlja Odžak.

(izvor: služba za odnose sa javnošću i komunikacije Asocijacije XY)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password