Župa Sv.Mihovila u Kopanicama proslavila jubilej 40 godina osnutka

  • Župa Sv.Mihovila u Kopanicama proslavila jubilej 40 godina osnutka
  • Župa Sv.Mihovila u Kopanicama proslavila jubilej 40 godina osnutka
  • Župa Sv.Mihovila u Kopanicama proslavila jubilej 40 godina osnutka

Župa Svetog Mihovila u Kopanicama, mjestu u općini Orašje, proslavila je veliki jubilej, 40 godina od posvećenja. Za svečanost obilježavanja obljetnice vjernici su imali duhovnu pripravu kroz mise trodnevnice koje su predvodili župnik Đuro Živković, zatim vlč. Anto Perić i vlč. Ilija Janjić. Svečanu svetu misu u suslavlju s još desetak svećenika, na oltaru kraj crkve i na vrlo velikoj temperaturi od 35 stupnjeva, služio je pomoćni biskup vrhbosanski,  mons. dr. Pero Sudar. -Svoju čestitku župljanima popratio sam svetom misom koju sam prikazao za sve nazočne na svetom misnom slavlju, ali i za sve kopaničane, bez obzira gdje se nalaze. Molio sam za sve vas da vam ne ponestane ljubavi prema rodnom kraju. Ne zaboravite, kud god otišli, samo je ovo vaše. Samo je ovo natopljeno znojem, ali i krvlju onih preko kojih vam je Bog dao život. To je svetinja i zavjet, zato ih čuvajte i volite kao zjenicu oka svoga, poručio je okupljenim vjernicima biskup dr. Pero Sudar.

Inicijativu za obilježavanje obljetnice, ističe župnik vlč. Đuro Živković, potaknuli su odgovorni u MZ Kopanice, a u pripremu proslave uključili su se svi mještani koji žive u Kopanicama, kao i oni razasuti diljem Europe. Ideja o osnutku župe u Kopanicama začeta je 70-tih godina, Božjim milosrđem i čvrstom vjerom vjernika ovog malog živopisnog sela u istočnom dijelu općine Orašje, doznali smo od vlč. Darka Tomaševića koji je predvodio drugi dio svečanosti po završetku svete mise. Blagoslov temelja crkve, kazuje vlč. Tomašević, obavio je pomoćni biskup Tomislav Jablanović 1973. god. kad je i započela gradnja koja je trajala tri godine. Od 1976. godine u crkvi su redovito služene svete mise, da bi 1978.godine na blagdan Svetog Mihovila osnovana samostalna kapelanija. Vlč. Tomašević navodi kako je tadašnji biskup došao u selo i obećao vjerničkom puku da će nakon godinu dana biti osnovana župa, što se i dogodilo 1979. na blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika sela Kopanice.

Prvi župnik u Kopanicama bio je vlč. Marko Perić, do tada župnik u Vidovicama. Na žalost vjernika ove župe, 80-godišnji vlč. Perić zbog bolesti nije mogao prisustvovati proslavi 40-te obljetnice, ali ističu da je dao najveći doprinos razvoju župe i njenom stasavanju. U župi se zadržao punih 18 godina, kada ga je nakon završetka rata, 1997.godine zamijenio vlč. Joso Mikić koji je pokrenuo obnovu devastirane crkve i župne kuće. U župi Kopanice još su stolovali vlč. Anto Perić, vlč. Ilija Matanović, vlč. Marinko Filipović i danas aktualni župnik vlč. Đuro Živković.

-U knjigama je zabilježeno da je na proslavi posvećenja župe u Kopanica, davne 1979.godine bilo oko 600 vjernika. Današnja proslava velikog jubileja predstavlja jedno od najvećih okupljanja u župi i svečanom misnom slavlju nazočilo je više od 700 vjernika iz Kopanica i susjednih župa koji su molili za jačanje i učvršćenje vjere  Izgradnja crkve prije 40 godina, ali i današnji skup je pokazatelj da se kroz slogu, ljubav i zajedništvo sve može dostići.  Iako je župljana sve manje, naša katolička crkva može ići naprijed, istaknuo je vlč. Darko Tomašević.

Župa Kopanice i cijeli katolički puk u istočnom dijelu općine Orašje proživio je dvije teške kalvarije, od kojih su rane još uvijek nezaliječene. U ratnom vihoru 1992.godine, od strane srbočetničkih hordi, selo je okupirano, opustošeno, opljačkano i zapaljeno, nakon čega je je uslijedio veliki egzodus mještana koji su spas i egzistenciju potražili odlaskom u zemlje zapadne Europe. Nova katastrofa zadesila je kopaničane 2014. godine kad je rijeka Sava probila obrambeni nasip i poplavila cijelo selo. Vlč. Marinko Filipović, u to vrijeme župnik u Kopanicama, ističe kako je voda u crkvi dostigla visinu 315 cm, a strašnu uspomenu na veliku prirodnu katastrofu čuva željezni klin zabijen u zidu crkve pokazujući nivo vode. – Na žalost, ne treba bježati od istine da mladi iz Kopanica odlaze vani, ali također moram naglasiti kako vjernici dolaze u rodni kraj, redovito za blagdane Božić i Uskrs, te na proslavu Sv.Mihovila, patrona župe Kopanice. U selu ima omladine, u župi djeluje župni zbor, a protekli tjedan sam obavio dva vjenčanja, kazao je župnik vlč. Đuro Živković koji nije skrivao radost i sreću da je  proslava okupila impozantan broj vjernika na velikom misnom slavlju.

Na završnoj svečanosti domaćini su uručili prigodne darove župnicima koji se ostavili upečatljiv trag u životu ove župe, a veliku pomoć u obilježavanju proslave u Kopanicama pružili su Vlada ŽP i općina Orašje. Među brojnim predstavnicima lokalne vlasti bili su Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP, Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP, ministar branitelja Marijan Koipić, načelnik općine Stanko Vincetić i brojni drugi.  –U proteklih 40 godina Kopanice su proživjele puno problema, ovaj narod se hrabro nosio s puno teških izazova, stoga vjerujem kako će generacije koje dolaze opravdati povjerenje svojih predaka, poručio je Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password