Mještani Orašja mimohodom podsjetili na žrtve Srebrenice

Pod motom „Da se ne zaboravi“  Orašje i njegovi građani po prvi puta u gradu na Savi, dostojanstveno i na prigodan način,u tihoj i bolnoj šetnji Orašjem, poklonili su se i odali počast žrtvama srebreničke tragedije. Na 21. obljetnicu, u suosjećanju s obiteljima žrtava, podijelili su njihovu bol i odaslali poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi.

Projekt su zajednički pokrenule Udruga „Žene Orašja“ i Organizacija Summeja Orašje, uz potporu Općine Orašje i načelnika Đure Topića, koji je svojim dolaskom u gradski park, iskazao veliko poštovanje Srebrenici i njenim žrtvama.

„ Svakako se moramo sjetiti Srebrenice 1995.g. i drago mi je da su se Orašje i Općina pridružili tom sjećanju,  zato što suosjećamo s obiteljima žrtava stradalih 95 g. Želimo vjerovati  da se to više nikada neće ponoviti na ovim prostorima, da se ljudi ubijaju samo zato što su druge vjere i nacije. Drago mi je da smo nadogradili naše sjećanje na Srebrenicu, jer uz potporu koloni koja sudjeluje u Maršu mira zadnjih nekoliko godina, motoriste i udruge koje idu u Srebrenicu, i na ovaj način se sjećamo Srebrenice“, kazao je u izjavi za naš radio načelnik Topić te zahvalio svim građanima koji su sudjelovali u današnjoj tihoj šetnji Orašjem

„Danas smo organizirali mirnu šetnju Orašjem, kojom smo željeli odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i svima onima koji su izgubili svoje najmilije.“, kazala je Rizama Tukulj, u ime organizatorica Udruge  „Žene Orašja“. Poručila je kako građani Orašja osjećaju njihovu bol, tugu i žalost te naglasila kako su uz potporu Općine Orašje nabavili srebrenički cvijet  kojega su, uz zelene marame, nosili sudionici povorke. U konačnici, zbog neočekivano velikog odziva građana, pokazalo se da je trebalo i više ovih simbola Srebrenice. „Šetnjom kroz 1., 3. I 8. ulicu, želimo iskazati naše suosjećanje  s tugom i boli Srebreničana ali i da opomenemo da se nikad više ne ponovi Srebrenica. Plan je da to prijeđe u tradiciju i da svake godine obiljemo 11. 7.“, naglasila je Rizama.

Eldina Kukuljević, predsjednica  Organizacije Sumejja Orašje i vijećnica u Općinskom vijeću Orašje kazala je kako su se simbolično, u vrijeme događanja u Srebrenici, okupili u Orašju kako bi u mislima i duhom bili s majkama, suprugama, sestrama i kćerkama Srebrenice i svima koji danas suosjećaju bol Srebrenice.

„Ako se može reći da je lijepo, a jeste jer svako suosjećanje sa boli je i diljenje te boli, da i naš grad bude niska u nizu gradova koji diljem BiH i regije danas i dane prije ovoga obilježavaju Dan Srebrenice. Dirnuta sam velikim odzivom građana, dijelili smo zelene šalove i cvjetove, što je bilo itekako malo koliko se svijeta odazvalo, ali će na godinu svi dobiti cvjetove, i adekvatno ćemo se pripremiti za ovaj važan događaj“, izjavila je predsjednica Sumejje Eldina Kukuljević.

Svojim dolaskom i sudjelovanjem u šetnji za Srebrenicu, potporu ovome projektu dali su i predstavnice udruga „Narcisa“ i „Žene sa Save“ te vijećnici OV Orašje, s dopredsjednikom Mehmedom Memiševićem i glavni oraški imam Salim ef. Kanlić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password