Završna konferencija “ Boljom prevencijom do bolje zaštite od poplava”

Općina Domaljevac-Šamac bila je domaćin završne konferencije “ Boljom prevencijom do bolje zaštite od poplava”, na kojoj su sudjelovali predsjednik Općinskog vijeća Alen Ćošković, Gianluca Vannini vršitelj dužnosti šefa Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH, Enver Sarvan izvršni direktor NBR-a, Gordana Vidović direktorica Udruge građana “Budućnost”, Nikolina Škrbić predsjednica Općinskog vijeća Šamac, Dejan Jović zamjenik načelnika općine Vukosavlje, predstavnici raznih udruga, javnog sektora, korisnici projekta, mediji i ostali gosti konferencije.  Predstavnik delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je u svome obraćanju izrazio zadovoljstvo realiziranim projektima, te svoje osobno zadovoljstvo visokom razinom realizacije projekata od strane nevladinog sektora kao i od strane predstavnika triju općina. Predstavnici tri općine Alen Ćošković, Nikolina Škrbić i Dejan Jović u ime svojih načelnika potpisali su Sporazum u oblasti zaštite spašavanja kojim izražavaju spremnost da sve tri općine zajednički djeluju na prevenciji, odgovoru i sanaciji prilikom šteta nastalih prirodnom nepogodom.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji su realizirani na području općine Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje s ciljem da se pomogne građanima pri oporavku od poplava. Vrijednost svih projekata iznosila je oko 450.000 eura od kojih je Nezavisni biro za razvoj (NBR) Modriča vrijednost projekta iznosila 201.406,10 eura i Udruženje građana “Budućnost” Modriča 241.372,52 eura. Također unutar gore pomenutih iznosa i projekata općine Domaljevac-Šamac i Šamac sudjelovale su u sufinanciranju projekata sa iznosom po 14.000 KM, a općina Vukosavlje sa 11.000 KM. U sklopu konferencije prikazane su dvije video prezentacije u kojima su predstavljeni rezultati provedenih unutar svih projekata, a koji su trajali u ukupnom vremenskom periodu od 13 mjeseci.

Direktorica Udruženja građana Budućnost iz Modriče Gordana Vidović je istaknula da su u realizaciji njihovih privrednih aktivnosti veću pomoć dobile žene i mladi. –„Projektom je bilo obuhvaćeno 2000 učenika osnovnih škola i 400 srednjoškolaca  i svi su imali edukativne radionice i kampove“, rekla je Vidović.

Zlatko Špionjak šef odjela za gospodarstvo općine Domaljevac Šamac istaknuo je da je na području općine Domaljevac Šamac potpomognuto 11 malih gospodarstava, pravnih osoba i registriranih poljoprivrednih proizvođača u vrijednosti  20.000 eura. Što se tiče Udruge Budućnost, ona je aplicirala pomoć malim gospodarstvenicima, navodi Špionjak, uglavnom poljoprivrednicima, koji su dobili potporu kroz mehanizaciju i obrtna sredstva u vrijednosti više od 20.000 eura. –„Vrijednost doniranih sredstava od Udruge Budućnost po korisniku je iznosila 4500 KM, a također  Budućnost je pomogla Dom zdravlja s opremom i medicinskim sredstvima u vrijednosti više od 5.000 eura“, rekao je Zlatko Špionjak i dodao da je veliki dobitak za sve tri općine je što su pojačali zajedničku suradnju, prevenciju od poplave i kroz ove projekte će nastaviti daljnju realizaciju. –„Dodatna vrijednost projekta je što dobivamo opremu za rano upozorenje od poplava. Nalazimo se na području gdje su i granice entiteta i blizina državne granice, imamo sustav obrane od rijeke Save, ali općine Domaljevac Šamac i Šamac nisu imale razrađenu obranu od rijeke Bosne koja nam je prouzročila gotovo svu štetu. Imali smo situaciju da su nam u prvom redu pomagali susjedi i na to samo bili prinuđeni, jer svi znamo koliko su veliki centri udaljeni od nas.  Smatram da na tome možemo zajednički nastupati i pri nabavci iste opreme“, kazao je Zlatko Špionjak šef odjela za gospodarstvo općine Domaljevac Šamac.

Na području općine Domaljevac Šamac NBR je u sklopu ovog projekta pomogao rad nevladinih organizacija, Udrugu ribolovaca Zlatni Karas i LU Kuna Domaljevac, kojim su dodijeljena sredstva za uređenje objekata i Bare Tišina. –„Uz pomoć NBR-a uspjeli smo oživjeti baru Tišina, očistiti prostor, postaviti klupe, te izvršiti poribljavanje. Ukupno je uloženo sredstava u iznosu oko 15.000 KM i danas sa svojih 111 aktivnih članova jedna smo od najaktivnijih udruga na podrućju općine“, istaknuo je Luka Lucić tajnik Udruge ribolovaca Zlatni Karas.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password