Završeni 11. Dani Tolise 2017

Spušten je zastor na još jednu veličanstvenu kulturnu manifestaciju „11 Dani Tolise“.  Završnom činu, međunarodnoj smotri folklora, prethodio je svečani mimohod sudionika. U prekrasnim narodnim nošnjama posavskog, slavonskog i hercegovačkog kraja, članovi osam folklornih skupina prodefilirali su toliškim ulicama, za ovu prigodu, specijalno ukrašenim ponjavama i šlingerajem. Mještani Tolise su izložili narodne rukotvorine i na svakom koraku, dobrodošlicu gostima učinili nesvakidašnjom. Raširenih ruku i otvorena srca željeli su potvrditi iznimno gostoprimstvo. Gostima su ponudili okrjepu uz domaće specijalitete, a zauzvrat dobili širok osmjeh  i nekoliko taktova iz njihova repertoara.

Tolišani znaju kazati da ovim, ne samo da promiču svoj kraj, nego na Danima Tolise upoznaju i druge ljude i krajeve. Lijepa je to kažu, suradnja i priča koju uspješno njeguju kroz svih 11 godina koliko traje manifestacija, a čiji su nositelji članovi KUD-a Kralj Tomislav koji pjesmom i plesom godinama pronose slavu Tolise daleko izvan granica BiH.

-Dani Tolise upravo su i utemeljeni na ideji promocije i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva Hrvata posavskog kraja. Nama je cilj da nakon  svake manifestacije Dana Tolise, ostane nešto zapisano kroz djela koja su vezana za ovaj kraj i ljude, za Tolisu, općinu Orašje , pa i Županiju Posavsku. U svim večerima nastojali smo prezentirati naš kraj, naše običaje i tradiciju koju su nam u naslijeđe ostavili naše bake i djedovi. Smatram da smo iznimno bogati svim što sam naveo i trebamo  uvijek javnosti prezentirati takvo bogatstvo. Mnogobrojni naši gosti iz svih krajeva, od Slavonije do Hercegovine, na odlasku će ponijet djelić Tolise i Orašja, nekakvu lijepu uspomenu koja će ih sjećati na ovaj kraj i to nam je velika nagrada za veliki trud, kazao je Mario Oršolić predsjednik Zaklade Terra Tolis.

U organizacijskom odboru s ponosom ističu da sudionici pokazuju veliku želju da ponovno budu njihovi gosti. Upravo je to znak da im se sviđa, da su zavoljeli ovaj kraj i ljude i da su tolišani dobri domaćini. A svega kažu, ne bi bilo bez neumornih i vrijednih volontera, njih oko 150 koji se okupljaju par mjeseci ranije i slažu kockice šarolikog mozaika, nazvanog jednostavnim imenom Dani Tolise. Na završnoj smotri folklora blizu više od tisuću posjetitelja uživali su u posavskoj pjesmi uz zvuke šargije i violine, tamburici i slavonskom bećarcu, ukrajinskom plesu i hercegovačkoj gangi.

Poveznicu Hercegovine s Posavinom ovaj put su napravile folklorne skupine iz Posušja i Čapljine. KUD fra Petar Bakula Posušje stigao je u Tolisu sa 18 članova koju su oduševili igrom i pjesmom iz posuškog kraja. Njihova članica Albina Kovač, ponijela je kući veliko priznanje za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji.-Prvi put sam ovdje i Tolisa će mi ostati u trajnom sjećanju. Prvi put sam se prijavila za izbor ljepote i odmah sreća, kazala je 32-godišnja Albina.

Iako su kažu, prvi put na prostoru Posavine, 25 članova HKUD-a „Luke“ Čapljina –Višići, toliškoj publici predstavili su se gangom i svatovskim običajima iz Hercegovine. –Nismo mogli odoljeti pozivu iz Posavine i već smo dogovorili da KUD iz Tolise dođe na Večer folklora u župu Čeljevo, poručio je Nikola Šutalo dopredsjednik KUD-a.

Članovi Ukrajinskog prosvjetnog društva Taras Ševčenko iz Kaniže, po četvrti put su dragi gosti u Tolisi gdje redovito budu nagrađeni ovacijama. Tako je bilo i ovaj put nakon što su prezentirali najpoznatiji ukrajinski ples Hopak. –Sljubili smo se s Tolisom i ovim narodom. Uvijek nas dočekaju raširenih ruku, imamo lijepo druženje i radujemo se novim susretima, poručio je  Željko Has predsjednik UKPD Taras Ševčenko Kaniža.

Iako KUD UBH Prsten iz Osijeka djeluje tek dvije godine, igrom i pjesmom na pozornici  zaradio je  veliki pljesak.  Njihova nošnja stopila se s domaćom posavskom, a članovi, većinom osječki studenti, dolaze iz oraškog dijela Posavine, kazao je Ivan Mijić voditelj KUD-a.

Na smotri folklora, uz domaći KUD Kralj Tomislav, nastupili su: HKUD „Mladost“ Domaljevac, HKUD „fra Petar Bakula“ Posušje, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, KUD UNH „Prsten“ Osijek, „Ogranak seljačke sloge“ Drenovci, ŽPS „Snaše“ Bošnjaci i HKUD „Luke“ Čapljina-Višići.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password