Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman završila dvodnevni posjet ŽP

  • Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman završila dvodnevni posjet ŽP
  • Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman završila dvodnevni posjet ŽP

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman danas je završila dvodnevni  radni posjet Županiji Posavskoj tijekom kojeg se susrela s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti. Aktivnosti  je započela jučer razgovorom u Vladi ŽP u Orašju sa predsjednikom Đurom Topićem, a danas je boravila u općinskom poglavarstvu u Orašju i u Domaljevcu u prostorijama Skupštine ŽP.

Tijekom sastanka u Vladi ŽP bilo je riječi o aktualnim temama iz rada najviše izvršne vlasti Županije Posavske, njenim prioritetima i ciljevima. –„Upoznao sam visoku gošću sa činjenicom da smo jedna od županija koja je među prvim implementirala rezultate izbora i da imamo Vladu koja je intenzivno započela s radom. Ukazali smo na sadržaj našeg Programa rada koji smo usvojili na netom završenoj sjednici Vlade, kao  i aktivnosti koje Vlada planira napraviti skupa sa Skupštinom, te ostalim institucijama na području naše županije. Prevladavala su pitanja vezana za gospodarski razvoj i demografiju, a razgovarali smo i o pitanju nastavka borbe protiv korupcije, koja je jedna od odrednica rada Vlade. Također smo upoznali g-đuWiseman da smo u planu usvojiti zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u ŽP. Naglasio sam da naša županija ima plan i program,  želimo se razvijati, imamo viziju svoga razvoja i vjerujem da ćemo uz pomoć Veleposlanstva u tome i uspjeti“, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Đuro   Topić.

Današnje aktivnosti g-đa Wiseman je započela u općini Orašje, razgovorom s načelnikom Stankom Vincetićem i predsjednikom OV-a Orašje Mariom Oršolićem, koji su visoku gošću upoznali s aktualnom situacijom i problematikom ove lokalne zajednice. -„Zamjenica britanskog veleposlanika u BiH pokazala je veliko razumijevanje za sve navedene probleme i očekujem da će ovaj posjet uroditi plodom. Veleposlanici ne mogu izravno pomoći u nekim stvarima, ali njihovo djelovanje može doprinijeti rješenju“, kazao je nakon sastanka načelnik Vincetić.

Nakon sastanka u Orašju, Ruth Wiseman je posjetila Domaljevac, odnosno Skupštinu ŽP  gdje je razgovarala s predsjednikom Blažom Župarićem i njegovim zamjenikom Mujom Puzićem, te predsjednicima Klubova zastupnika u Skupštini ŽP. G-đa Wiseman je izrazila apsolutno zadovoljstvo posjetom Posavini naglasivši kako su  razgovarali na temu reformi, političke, ekonomske i socijalne prirode, pitanju mladih i njihovom odlasku, te otvaranje radnih mjesta i mogućnosti za razvoj, a vrlo zanimljivu diskusiju imali su o predstavljanju žena u političkom životu Vlade i Skupštine ŽP.

-„Ovo je moj prvi posjet županiji posavskoj i mogu reći da sam detaljno informirana o aktualnim političkim pitanjima i društveno-ekonomskoj situaciji u županiji. Tijekom dvodnevnog posjeta susrela sam se s brojnim zvaničnicima i stekla znatno bolju sliku o stanju na ovome području“, izjavila je zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman.

Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić izrazio je zahvalnost zamjenici Veleposlanika na posjetu i zanimanju za rad Skupštine i njenih tijela, načinu rada Klubova zastupnika i ostalim životnim temama stanovnika ŽP. –„Izložili smo dosta zanimljivu temu o stanju u zdravstvu na području naše županije, očekujući i tražeći određenu pomoć od strane Velike Britanije i Sj.Irske,  na čemu je zamjenica Veleposlanika izrazila želju nastojati pomoći u toj oblasti. Također smo razgovarali o problemu odlaska mladih sa prostora naše županije.

Bez obzira da li će Velika Britanija izaći iz EU, oni očekuju i naglašavaju daleko veću pomoć BiH, a samim tim i prostoru ŽP. Bez obzira što britanski Parlament raspravlja o Brexitu, naš je cilj približavanje i ulazak BiH u EU. Jedino na taj način ovaj prostor može ostati samoodrživ i u koji će se ljudi ipak i vraćati, a ne samo odlaziti, kazao je Blaž Župarić i naglasio, -„Posebno sam zamolio gospođu Wiseman da nama Hrvatima,  kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u okviru BiH,  pomogne oko izmjena Ustava i da od izmjena Ustava ovisi budućnost i BiH i Županije Posavske“.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password