Zadovoljavajuća sigurnosna situacija u ŽP u lipnju 2019.g.

Ministarstvo unutarnjih poslova ŽP objavilo je informaciju o stanju sigurnosti u ovoj županiji u šestom mjesecu tekuće godine, koje je na osnovu pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira te sigurnosti javnog prometa, ocijenjeno zadovoljavajućim.

U oblasti  kriminaliteta  evidentirano je smanjenje broja prijavljenih kaznenih djela u odnosu na mjesec ranije i isto razdoblje lani. Bitno je povećana naknadna otkrivenost, a ukupna razriješenost je veća za gotovo 33 posto u Odnosu na svibanj ove godine. Prema podacima MUP-a ŽP u lipnju je obrađeno 10 prijava kaznenih djela, razriješeno je njih 90%, a u prošlom mjesecu nešto više od 57 posto.  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ krađe i teške krađe“, dok prijava iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma nije bilo.

Neznatno je povećan broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na obadva komparativna razdoblja. Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno    13 prekršaja, tri više u odnosu na svibanj, odn. 7 više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Na području  općine Orašje je evidentirano  8  prekršaja, tri manje u općini Odžak,  dok ovakvih slučajeva nije zabilježeno u općini Domaljevac-Šamac.

Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja, ističe Josip Dominković, glasnogovornik UP MUP-a ŽP,  može ocijeniti   zadovoljavajućom iz razloga neznatnog smanjenja  broja prometnih nezgoda u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na lipanj 2018 g. broj PN se drastično smanjio. U lipnju 2019.g. na prometnicama u ŽP dogodilo se 13  prometnih nezgoda, s dvije smrtno stradale osobe , 2 su teže ozlijeđene, a dvije su zadobile lakše ozlijede. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja- njih 8, a u Odžaku ih je zabilježeno 5. Policija je kontrolirala 2 992 vozila, a redovnom kontrolom i prilikom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 577 prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,  od čega 296 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Iz prometa  je isključeno 13  vozača i 9 vozila, najčešće zbog alkoholiziranosti i neposjedovanja vozačke dozvole, te zbog neregistriranosti vozila što je, ističu u MUP-u ŽP,  izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava.

Tijekom lipnja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a  je zaprimila 3 prijave na postupanje policijskih službenika koje su u postupku, navodi se u informaciji MUP-a ŽP o stanju sigurnosti na području ŽP u lipnju ove godine.  .

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password