X. Braniteljski mimohod „Prvom crtom obrane“ 106. HVO brigade

Desetu godinu za redom u organizaciji Udruge branitelja – veterana 106. brigade HVO-a , u nedjelju 25.kolovoza bit će održan jubilarni X. Braniteljski mimohod „Prvom crtom obrane“. –„Mimohod ima za cilj sačuvati od zaborava sjećanje na branitelje koji su život dali za slobodu ovih krajeva, kao i na važne događaje i trenutke kojim su ispisane najsvjetlije stranice iz Domovinskoga rata“, naglasio je Tomislav Damjanović predsjednik Udruge branitelja – veterana 106. brigade HVO-a.

Iz Udruge, koja je osnovana prije deset godina, uputili su poziv svim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i svim građanima koji istinski žele da očuvaju uspomene na legendarnu 106. HVO brigadu, da im se pridruže u ovom značajnom projektu. –„Na ovaj način želimo odati počast svima koji su nastradali i svima koji su za slobodu našeg naroda, dijelove svojih tijela ostavili na prvoj crti obrane. Branitelji koji neće moći izdržati sve napore, mogu obići dijelove crte u zoni odgovornosti njihove satnije i doći na mjesto pauze kako bi kroz razgovor probudili sjećanja na herojska vremena tijekom Domovinskog rata. Put je zahtjevan, ali nakon što realiziramo planiranu zadaću, uvjeren sam da će svi biti ispunjeni ponosom“, naglasio je Damjanović.

Zbog nepristupačnosti pojedinih dijelova nekadašnje prve crte obrane koji, navodi Damjanović,  nažalost još uvijek nisu razminirani, maršruta će biti dijelom izmijenjena. Autobus će od 08,00 sati s polazišta u mjesnim zajednicama skupljati branitelje na zbornim mjestima, a u 09,00 sati kolona će krenuti sa ceste Orašje-Tuzla, od mjesta nekadašnjeg betonskog zida. Cilj  je na Galićima u O.Luci, a na dionici dugoj oko 18 km sudionici će pješačiti dijelovima crte u nekadašnjoj  odgovornosti satnija D.Mahala, Kostrč, Matići, Bok i Oštra Luka-Tolisa. Na dionici će biti nekoliko pauza gdje će predstavnici mjesnih ogranaka osigurati osvježenje, a u pratnji kolone bit će sanitetska služba koja će reagirati za sve eventualne potrebe pomoći sudionicima. Mimohod bi trebao završiti između 13 i 14 sati, a nakon toga će svi sudionici autobusima doći u Orašje gdje će kraj središnjeg Spomen obilježja položiti vijence i upaliti svijeće za poginule branitelje. Potom će zajedničko druženje branitelja biti održano u dvorani na stadionu HNK Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password