Vlada ŽP namijenila milijun KM kao pomoć gospodarskim subjektima u ŽP

Vlada ŽP danas je održala svoju redovnu sjednicu, a po završetku medijima su se obratili dr Goran Pavić, epidemiolog u ZZJZ ŽP, Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP i predsjednik Županijskog stožera CZ, te Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP. Dr Pavić je upoznao medije s aktualnom situacijom u ŽP naglasivši, uz ostalo, kako su sve tri osobe koje su bile zaražene na COVID 19 izliječene, a da je mjera samoizolacije na snazi za 41 osobu.
Predsjednik Vlade i Županijskog stožera CZ Đuro Topić naglasio je kako će preraspodjelom sredstava, u županijskom proračunu biti usmjereno milijun KM kao pomoć gospodarskim subjektima u ŽP kojima je onemogućen rad ili su imali pad prihoda veći od 20 posto za 3. i 4. mjesec, u vrijeme pandemije koronavirusa. Najavio je i izmjene i dopune proračuna ŽP, u kojima će shodno sredstvima MMF-a, osigurati pomoć ovim subjektima i za svibanj, lipanj i srpanj, uz sve uštede i prenamjene u proračunu. Kazao je kako smo prvu rundu s koronavirusom dobili, uz odgovoran rad nadležnih službi i odgovornost građana, ali da se ne treba opuštati. -“Na sutrašnjoj sjednici Županijskog stožera, shodno preporukama Kriznog stožera zdravstva, u ŽP će se donijeti odluke kojima će se omogućiti rad pojedinim trgovačkim društvima i obrtima u ŽP, gdje je rizik prenošenja zaraze minimalan, uz poštivanje svih epidemioloških i sigurnosnih mjera”, istaknuo je predsjednik Vlade Đuro Topić.
Ministar Dragutin Živković kazao je kako će za 3. i 4. mjesec, od spomenutih milijun maraka, izdvojiti 200.000 KM, za subvencioniranje od 50 posto minimalne bruto plaće po zaposlenom, odnosno 340,43 KM. Temeljem analize registra poduzeća i obrta, riječ je o 638 djelatnika. U travnju su određeni subjekti dobili pravo rada, i dijelom će biti obuhvaćeni javnim pozivom ministarstva, pri čemu je 200.000 KM predviđeno za subjekte koji su obustavili rad i 600.000 KM za subjekte koji nisu imali obustavu rada, ali su imali pad prihoda veći od 20 posto. Kod takvih gospodarskih subjekata, na bazi proporcionalnog sustava, djelatnik će biti sufinanciran u iznosu 300 KM mjesečno. -“Idući tjedan se očekuje objavljivanje Javnih poziva za gospodarske subjekte za 3. i 4. mjesec kojima je obustavljen rad, a za subvencioniranje i isplate dijela neto plaće, trebao bi biti vrlo brzo, odnosno u drugom tjednu u svibnju. Na ovaj način Vlada i ministarstvo šalju signal poslodavcima, pa i uposlenicima u gospodarskim subjektima, da će pružiti maksimum da relaksira i umanji ove ekonomski negativne trendove. Naš imperativ i osnovni cilj je gospodarska opstojnost i očuvanje radnih mjesta“, naglasio je ministar Dragutin Živković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password