Vježba “Pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju potresa”

U Orašju, na lokalitetu „Goli otok, danas je održana vježba „Pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju potresa“. Sudjelovali su pripadnici CZ ŽP i općine Orašje, Crvenoga križa i Doma zdravlja  Orašje, 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH,  brigade zračnih snaga i Protuzračne obrane OS BiH, PS Orašje,  DVD Tolisa, Orašje i Vidovice te  predstavnici Mjesnih zajednica Vidovice, Kopanice, O.Luka i B.Greda. Vježba je organizirana s ciljem provjere usklađenog djelovanja u koordiniranom spašavanju i evakuaciji unesrećenih i materijalnih dobara u slučaju potresa na području ŽP. U spašavanju ozlijeđenih iz urušenih objekata sudjelovao je helikopter OS BiH, a u gašenju požara u zatvorenom i na otvorenom prostoru, te evakuaciji ozlijeđenih pripadnici vatrogasnih postrojbi i medicinsko osoblje.

„Nastavak je to prošlogodišnjih vježbi kad smo imali jednu protupožarnu vježbu, također  u suradnji 0a civilnim strukturama na ovome području. Ovo je prvi put da se na ovom području provodi vježba na temu potresa. Bila je prilika da uvježbamo zajedničko angažiranje civilnih struktura i Oružanih snaga u kriznim situacijama. Radili smo također na uspostavi zapovjednih mjesta s kojih se upravlja ovakvim situacijama, a primarno je bilo pružanje pomoći ozlijeđenima i civilnim vlastima tijekom potresa. Simulacija je predstavljala potres jačine 6 stupnjeva Merkalijeve ljestvice koji se desio na području Orašja, gdje je došlo do oštećenja objekata i ozljeda civila“, istaknuo je bojnik Anto Klaić, zapovjednik 3.pješačke bojne 6.pješačke brigade.

„Izuzetno sam zadovoljan vidjevši sve ekipe koje su djelovale u rješavanju posljedica zemljotresa. Svi znamo da nema uspjeha bez dobro organizirane i uigrane ekipe  u suradnji svih snaga, tehnički dobro opremljene i ljudstvom dobro organizirane. Sve ekipe su izuzetno ažurno i kvalitetno obavile svoj dio zadatka. Mi smo realne uvjete imali 2014.godine kad smo zajedničkim snagama dali sve od sebe i organizirano se borili protiv elementarne nepogode poplava. To iskustvo, a i današnja vježba pokazuju da ćemo sve više napredovati, ali  treba uložiti više sredstava za tehničku opremljenost“, kazao je premijer Vlade ŽP Marijan Klaić.

Načelnik stožera 6.pj.brigade OS BiH brigadir Slaven Blavicki također je pratio vježbu pohvalivši sve sudionike za savjestan i dobar rad.  – Vježba je održana u sklopu provedbe aktivnosti za 2017.godinu. Oružane snage nisu više udaljene od civila, zajedno radimo da bude bolje i njima i nama što se potvrdilo i našim angažmanom tijekom poplava 2014.godine, rekao je brigadir Blavicki.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password