Visoke temperature uništavaju ratarske kulture na poljima Županije Posavske

Dok je žetva strnih žita, koja su pored svih  vremenskim  kolebanja, dala dobre prosječne prinose s nešto lošijom kvalitetom, trenutne visoke temperature i one koje se najavljuju u narednim danima, uništavaju ratarske i povrtlarske kulture kako na  području Županije Posavske tako i šire regije, ističu u Odjelu poljoprivredno-stručne službe ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Trenutne temperature zraka koje se kreću od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih, te vanjske izravne koje su enormno veće, uništile su preko 60 %  površina pod  kukuruzom i  sojom, a ogromne štete nanose i na povrtlarskim kulturama i pored toga što se navodnjavaju. U poljoprivredno – stručnoj službi navode  da ostali dio kukuruza, oko 40%, za sada odolijeva, ali trpi visoke temperature ovisno o lokalitetima i kvaliteti zemljišta i ako potraju ovako visoke temperature u narednim danima ova kultura će također pretrpjeti velike štete. Zbog manjka vlage i visokih temperatura kukuruz koji se nalazi u fazi nalijevanja zrna, suši se od zemlje prema vršnom dijelu biljke.

Trenutna situacija ni sa sojom nije bolja koja se do sada držala dobro, ističu u službi, ali i kod nje je izraženo sušenje lista od zemlje prema vršnom dijelu biljke. Suše se gornji cvjetovi, a u vršnom dijelu mahunice se suše i opadaju. Polja pod sojom počela su da žute, a na pojedinim parcelama potpuno su se osušila što je isti slučaj kao i kod kukuruza, što je  na poljima trenutno vidljivo.

Obrazlažući prethodno, svim ratarima koji se bave proizvodnjom mlijeka i mesa, iz Odjela poljoprivredno-stručne službe preporučuju da započnu sa skidanjem kukuruza za silažu bez obzira na kvalitetu, kako bi sačuvali odnosno iskoristili preostali dio roda.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password