Usvojene II. izmjene i dopune Proračuna ŽP za 2020. godinu

  • Usvojene II. izmjene i dopune Proračuna ŽP za 2020. godinu
  • Usvojene II. izmjene i dopune Proračuna ŽP za 2020. godinu

Nepunih sat vremena bilo je dovoljno zastupnicima u Skupštini ŽP za razmatranje i usvajanje sve tri točke koje su se našle na dnevnom redu današnje Šeste Izvanredne sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u ŽP. Većinom glasova usvojen je drugi ovogodišnji Rebalans Proračuna ŽP za 2020.godinu, te Odluka o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima ŽP, dok je jednoglasnu potporu zastupnika dobila Odluka o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru ŽP.

Rebalans Proračuna usvojen je u iznosu nešto većem od 43 milijuna i 704.000 KM, dok proračunski rashodi iznose nešto više od 41 milijun i 100.000 KM, pa je tekuća bilanca pozitivna i iznosi blizu 2 milijuna i 600.000 KM. U konačnici suficit ovoga Proračuna iznosi 1.270 KM. Iz ovoga Proračuna, odlukom Vlade ŽP, milijun KM bit će prebačeno u 2021.godinu za saniranje šteta u gospodarstvu i zdravstvu. Najveća uvećanja s obzirom na korona virus, navedena su u sektoru zdravstva, oko pola milijuna KM.

Zastupnici su također usvojili izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima ŽP, kojim se proširuje krug policijskih službenika koji mogu obavljati dužnost policijskog komesara, uz ispunjavanje potrebnih uvjeta. U prethodnom zakonu nije predviđeno tko u slučaju spriječenosti načelnika Sektora uniformirane policije, može obavljati dužnost policijskog komesara, zbog čega su i usvojene ove izmjene. Izvorni zakon donesen je 1996.godine i do sada je pretrpio sedam izmjena, a posljednju 2013.godine. Jednoglasnu potporu zastupnika dobila je odluka o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru ŽP, kojom se branitelji oslobađaju plaćanja troškova zdravstvenih usluga, sukladno zakonu o dopunskim pravima branitelja, kao i participacije u sekundarnoj i višoj razini zdravstvene zaštite.

U izjavi za medije, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić istaknuo je kako su sve tri točke dnevnog reda prošle relativno brzo i po prvi put bez pojedinačnih rasprava. –„Dobro pripremljene II. izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu, ministrica financija Nada Ćulap je dodatno pojasnila, također su usvojene bez rasprave. Proračun se usmjerava prema prioritetima, uz ostalo prema gospodarstvu, zdravstvu, poljoprivredi i onima kojima je najpotrebnije zbog pandemije. Smatram da su sve potrebe korisnika Proračuna zadovoljene i da su ove druge izmjene i dopune, dobra osnovica za izradu Proračuna za 2021. godinu u kojoj nas očekuje puno nepoznanica. Do konca mjeseca planiramo održati redovitu sjednicu sa znatno više točaka dnevnog reda i sa zakonima koji su u pripremi“, kazao je Župarić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password