Usvojen Nacrt Proračuna Općine Orašje za 2019.g. od blizu 7,5 milijuna KM

Općina Orašje u devet je ovogodišnjih mjeseci ostvarila suficit u iznosu od blizu milijun i 200 000 KM, pri čemu su proračunski prihodi i primitci iznosili 5. 452 834 KM, a rashodi i izdatci 4. 256 913 KM. Izvješće o izvršenju proračuna za razdoblje od 01.01. do 30. 09. ove godine, usvojeno je na današnjoj 18. redovnoj sjednici Općinskoga vijeća Orašje, održanoj uz predsjedanje Maria Oršolića, predsjednika toga tijela. Vijećnici su, u nešto više od dva sata zasjedanja, usvojili svih devet točaka dnevnoga reda, čiji su sastavni dio i vijećnička pitanja i inicijative, koja su uputili  vijećnici Enes Đulović, Marinko Džoić, Zvonko Mikić i Ninoslav Sušilović, a odgovore dao načelnik Stanko Vincetić. Većinom glasova usvojen je i Nacrt Proračuna Općine Orašje za 2019.g. u iznosu od 7. 523,430 KM, što je uvećanje za oko 330 000 KM u odnosu na rebalans ovogodišnjega proračuna. Nacrtom su u istom iznosu predviđena i prihodovna i rashodovna strana ovoga financijskoga dokumenta. Očekuje se da će do kraja godine biti održana i javna rasprava te usvojen  Proračun Općine Orašje za 2919.g. Potporu vijećnika dobila je i Odluka o utvrđivanju javnog interesa  u svrhu izgradnje nekategorizirane ceste u katastarskoj općini Orašje 1. Njenim usvajanjem može se pristupiti potpunom izvlaštenju zemljišta na dvije parcele čiji će vlasnici, sukladno prethodnom dogovoru s predstavnicima općine, biti obeštećeni a cesta prelazi u općinsko vlasništvo i koristit će se za promet.

Vijećnici su imenovali i novo Upravno vijeće JU Centar za socijalni rad Orašje, budući je istekao mandat dosadašnjim. To su Amela Maloparić, Amela Mešić i Ilija Pejić iz reda osnivača, Maria Breškić u ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ŽP te Ivana Oršolić stručni djelatnik centra, a Zoran Topić  imenovan je za člana Nadzornog odbora Centra za poduzetništvo općine Orašje, nakon što je ostavku podnijela Mirijam Filipović.

U završnici sjednice Općinsko vijeće usvojilo je izmjene Pravilnika o kriterijima i načinu dodjele pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora na području općine Orašje s ciljem dodjele preostalog novca i to isključivo za saniranje šteta uzrokovanih slijeganjem stambenog prostora onim korisnicima koji su podnijeli zahtjev 2014. godine u za to predviđenom roku. U evidenciji Općine Orašje 245 je takvih osoba, a kako iznos preostalog proračunskog novca nije dovoljan za isplatu naknada svima, bile su neophodne izmjene Pravilnika. Usvojenom odlukom iznos sredstava za ovu nakanu je 10, umjesto predviđenih 20 KM po četvornom metru, odnosno najmanji iznos može biti 400, a najviši 800 KM po kućanstvu. Imenovano je i peteročlano Povjerenstvo za nadzor postupka dodjele pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora kojeg čine Vlado Stanić i Marko Oršolić u ime Općine i vijećnici Zorislav Mikić, Josip Pejić i Marinko Džoić iz reda Općinskoga vijeća.  Sjednica je,  nakon nešto više od 2 sata, okončala s radom.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password