Uskrsni turniri u tucanju jaja održani u Tolisi, O.Luci i Orašju

Uz molitvu i odlazak na svete mise, uskrsne blagdane obilježili su i turniri u tucanju jaja, održani u Tolisi, Oštroj Luci i Orašju koji su potvrdili da ova tradicija posavskih Hrvata ima brojne poklonike i među najmlađima, budućim čuvarima tradicije.  -U Posavini je stoljetna tradicija u tucanju uskrsnih jaja, od kada su Hrvati na ovim prostorima. Turnir smo pokrenuli u ratno vrijeme 1993.godine, kako bi prkosili granatama i pokazali neprijatelju da nikud nećemo odavde. Iako je u Posavini sve manje naroda, drago nam je da su i mlađi prihvatili ove običaje i uvjeren sam da će ih trajno očuvati, kaže  Tunjo Delić jedan od inicijatora turnira u Oštroj Luci.

Turnir prati istinsko druženje i rivalstvo, a jaja moraju biti isključivo kuhana i neobojena. Mjesecima prije Uskrsa traje priprema i selekcije jaja, jer sve je podređeno pažljivom odabiru tvrdih jaja tehnikom “na zub”. -Posjedujem matično jato koka od kojih više od 30 godina selekcijskim uzgojem odvajam najjača jaja. Ove godine imam mlade koke i veliki broj provjerenih jaja uspio sam prodati. Najviše u Središnju Bosnu gdje ljudi izuzetno drže do tradicije, možda čak više nego mi u Posavini. Drago mi je da i mi u Posavini čuvamo našu tradiciju, a da bi duže potrajala u ovaj hobi uključio sam i svoju djecu, kazao je Marijan Mišković pobjednik turnira u O.Luci. Ovogodišnji turnir, koji je okupio 32 natjecatelja, zajednički su pomogli posavski gospodarstvenik Đuro Vinković, vlasnik kuglane Cadilac i Vijeće mjesne zajednice O.Luka. Turnir je pratilo više od 200 gledatelja što govori o velikom zanimanju javnosti za ovaj tradicijski običaj posavskih Hrvata, kojeg su zabilježile i kamere HTV-a radeći reportažu o životu posavskih Hrvata i njihovim uskrsnim tradicijskim običajima.  Pobjedničku nagradu od 720,00 KM osvojio je Marijan Mišković iz susjednih Matića, pobijedivši u finalu  Matea Šošića jednog od najmlađih sudionika turnira. Treće mjesto podijelili su Đuro Topić i Dominik Delić.

U susjednoj Tolisi turnir je također okupio 32 natjecatelja, a po prvi put pobijedio je Vinko Oršolić, svladavši u finalu Ivu Mijatovića, jednog od pobjednika u prethodnim godinama. -Ovakve manifestacije okupljaju mještane i šire pozitivnu energiju kod svih. Od nagrade je mnogo važnije sudjelovanje, poručio je Vinko Oršolić pobjednik toliškog turnira, na kojem su treće mjesto osvojili Marijan Mišković i Marko Delić. Tradicionalno Tucijadu, uz bogat nagradni fon, svojim posjetiteljima je priredio  City Centar IN Orašje, na kojoj je sudjelovalo 40-ak natjecatelja u kategorijama djece i odraslih. Kod djece je pobijedila Lucija Đukić iz Domaljevca, a kod odraslih Marko Delić iz O.Luke. Perica Džoić iz D.Mahale dobio je nagradu za najljepše jaje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password