Umanjen urod voća i do 50 posto

Ovogodišnji urod voća na prostoru općine Orašje smanjen je za blizu 30, u pojedinim voćnjacima čak i do 50 posto. Prema tvrdnjama voćara, razlog je prvenstveno u niskim temperaturama tijekom zime i proljetnom mrazu. Dio uroda stradao je u voćnjacima bez protugradnih mreža i  u tom periodu je određeni broj stabala pretrpio oštećenja i morat će biti zamijenjena. U udruzi  voćara općine Orašje ističu da je u svim voćnjacima postavljen sustav navodnjavanja, naravno uz pomoć općine koja zadnjih godina subvencionira nabavku sustava za voćarstvo i povrtlarstvo. Ipak svi nisu zaštićeni protugradnim mrežama, a iz tog razloga dio plodova stradao je od ožegotina.

“Slabije prinose na jabukama donekle je pokrila bolja otkupna cijena. Nikada do sada nismo imali tako veliku potražnju za našim jabukama, ali i pored svega trgovci su opet maksimalno spustili cijenu. Bili smo prinuđeni prodati jabuku, jer nemamo hladnjače za alternativno skladištenje”, kazao je Joso Živković jedan od posavskih voćara, te istaknuo da su o ovoj problematici dobro  informirani preko predsjednika udruge  i blagovremeno pristupaju apliciranju na razne projekte.

Očekivanja uvdašnjih proizvođača  usmjerena su prema izgradnji hladnjače za skladištenje voća što bi moglo donijeti puno veću sigurnost u poslu kojim se bave. Uvjereni su da bi jedna hladnjača otvorila mogućnost za povećanje obima voćarske proizvodnje, te ističu da bi njena izgradnja ubrzo mogla započeti.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password