Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP obilježila Dan bijeloga štapa

Više od dva desetljeća, točnije pune 22 godine, u Županiji Posavskoj neprekidno i uspješno djeluje Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP, sa sjedištem u Orašju. Svake godine u povodu Međunarodnog Dana bijelog štapa, udruga organizira druženje za svoje članove koje je ove godine okupilo 40-ak osoba. Proslava je organizirana u nedjelju 13. listopada, najprije svetom misom u crkvi u Orašju, a nastavljena u City centru u Orašju, gdje je po tradiciji, vlasnik Drago Živković, osigurao poseban svečani ručak za sve članove, što je tradicija proteklih 20. godina, na čemu su u udruzi jako zahvalni za ovu lijepu gestu. S njima je bio i župnik Župe u Orašju fra Bono Kovačević, koji je proveo ugodno vrijeme s članovima udruženja. Predsjednik udruge prof. Zvonko Baotić, uz čestitke svim članovima kao i svim slijepim i slabovidnim osobama, podsjetio je kako prije Domovinskoga rata na našem području nije bilo nikakvog udruženja, pa samim time slijepim i slabovidnim osobama nije poklanjana gotovo nikakva pažnja. Osnivanjem udruženja ta slika je znatno promijenjena na bolje, i u početku je lokalna vlast pružala veliku materijalnu potporu njenom radu. Danas je situacija nešto drugačija, udruga nije na proračunskim jaslama, nema stalna primanja, a sredstva s lokalne razine dobiva putem javnih poziva Potpora koja se pruža nije adekvatna stvarnim potrebama, pa je udruga uz redovnu godišnju članarinu za svoje članove od 10 KM (nije obvezujuća, plaća tko može) uvela i pomažuću članarinu od strane građana koja na godišnoj razini iznosi 5 KM.
Svojim uspješnim dugogodišnjim angažmanom Udruženje slijepih i slabovidnih osoba ŽP prepoznato je u javnosti i danas okuplja blizu 120 članova, uglavnom starijih osoba. Nekada je ta brojka bila i do 160, ali je dio članova preminuo dok se mladi, posebice školskog uzrasta, vrlo malo uključuju u članstvo, ustvrdio je predsjednik Baotić. Podsjetio je i kako udruga na početku nije imala vlastiti prostor, danas ima zgradu od 240 m2, jedan dio daje u najam odakle ostvaruje određena novčana sredstva, što im je siguran izvor financiranja koji im omogućava lakše prevladavanje financijskih problema. U udruzi je stalno zaposlena jedna osoba s 90 postotnim oštećenjem vida, posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju F BiH, koji je također posredovao u zapošljavanju još nekoliko članova na određeno vrijeme. Jedan djelatnik je i dalje zaposlen u poduzeću Vinković, te nekoliko njih u socijalnom poduzećiu InKluziv pri Crvenom križu Orašje. „Nažalost ne postoji velika volja za prijem radnika od strane poslodavaca, bez obzira na ova sredstva koja daje zavod. Angažman slijepih i slabovidnih osoba poslodavca financijski ništa ne košta, a puno znači ovim osobama“, naglasio je predsjednik Baotić te pozvao vlasnike i ravnatelje poduzeća da prate javne pozive fonda i iskoriste ta sredstva, koja nisu zanemariva.
Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP je prva počela s korištenjem ovih sredstava, omogućila je odn. pomogla svojim članovima kod ostvarivanja zakonskoih prava na invalidninu i tuđu njegu i pomoć, osigurala je ortopedska pomagala članovima koji imaju potrebu za njima, od bijelog štapa do Brailleovog sata i CD playera za zvučne časopise, čak je osigurala i potrebne materijale za osobe oboljele od dijabetesa. Pored toga, pomaže i svojim članovima u nabavci drugih pomagala i lijekova, ovisno s koliko financijskih sredstava raspolaže. Kroz godišnji kalendar aktivnosti organizira i redovito druženje članica za Dan žena, druženje i zajednički ručak za sve članove udruge u povodu Dana bijeloga štapa, razne ekskurzije, a pruža i pomoć pri sahrani svojih i članova njihovih obitelji, te za nabavku zimnice. Ove godine Upravni odbor je donio odluku da udruga za 50 svojih članova dodijeli po 50 KM u svrhu nabake zimnice, što će biti realizirano tijekom ovoga mjeseca. Svojim angažmanom udruga je uvelike doprinijela da se na mnogim javnim mjestima i prilazima zgradama naprave pristupi za invalidne osobe i adekvatna parking mjesta. Tamo gdje trebaju, a nedostaju još uvijek, su osnovne škole te se u udruzi nadaju kako će i ove prepreke i nedostaci biti čim prije uklonjeni i ispravljeni.
Suradnja županijske s udrugama u BiH, naročito Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Živinicama, te Vinkovcima u RH je iznimno dobra, istaknuo je predsjednik te naglasio kako je udruga od svog osnutka član Saveza slijepih HZ HB – F BiH, Unije slijepih BiH i Saveza slijepih F BiH. Ima svoje predstavnike u Upravnim odborima i skupštinama na razini F BiH i HZ HB- F BiH, u Skupštini Unije, a Baotić je ujedno i dopredsjednik u Skupštini saveza slijepih HZ HB – F BiH. Posebno dobra suradnja je sa Savezom slijepih F BIH posredstvom kojega je županijska udruga opremljena s elektronikom, računalima i drugim pmagalima, te sa Savezom slijepih HZ HB – F BiH od kojega su dobili veliki broj pomagala za slijepe.
Ove godine, tijekom obilježavanja Dana bijeloga štapa, održana je Izborna Skupština udruge, na kojoj je jednoglasno potvrđen novi mandat aktualnim članovima!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password