U župi UBDM u Tolisi održano mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrča

  • U župi UBDM u Tolisi održano mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrča
  • U župi UBDM u Tolisi održano mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrča
  • U župi UBDM u Tolisi održano mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrča
  • U župi UBDM u Tolisi održano mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrča

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u prisutnosti obitelji, rodbine, prijatelja i vjernika toliškog puka, fra Mirko Mišković iz Kostrča jučer je na svečan način proslavio svoju Mladu misu. Oraška Posavina tako je zasjala u najljepšem svjetlu duhovne ljepote, a dolaskom na Mladu misu u narodnim nošnjama, koje su posavski ponos i ogledalo ljepote ovoga kraja, kao i odraz povijesti i podrijetla, vjernici su dočarali svečanost mladomisničkog slavlja i uljepšali cjelokupan ambijent. Propovjednik na Euharistijskom slavlju, ujedno i misni kum, bio je fra Vidan Mišković, voditelj je Hrvatske katoličke misije u Minsteru i Duisburgu u Njemačkoj.

Mladomisniku je preporučio da se svim silama trudi biti pravi pastir stada kojem ga Krist šalje, te da ne bude samo dobar svećenik, nego  i dobar čovjek. –„Budi junak i hrabar, ne boj se i ne plaši se. U tvojoj lađi je Isus Krist koji stišava vjetrove i smiruje valove. Sva moć, vlast i utjecaj prolaze , ali vjera koju bi svatko od nas trebao utjeloviti u svoju stvarnost,  nadilazi prepreke koje joj postavlja svijet“, poručio je u svojoj iznimno nadahnutoj propovijedi fra Vidan i poručio mladomisniku, ne zaboravi svoje korijene, ponosno nosi i štuj u svom srcu svoj rodni Kostrč, svoju župu i rodni zavičaj. To je vrelo iz kojeg piješ čestitost, tradiciju, običaje, obiteljske i rodbinske odnose, a s tobom na tvoj put svećeništva ide i nebeska majka Marija, zaštitnica naše župe Tolisa“, poručio je fra Vidan.

U Misnom slavlju, uz mladomisnika su koncelebrirali domaći fratri iz toliškog samostana na čelu sa gvardijanom fra Marijom Jurićem koji je uputio čestitke mladomisniku i njegovim roditeljima.  Uz oltar su bili i svećenici iz susjednih župa, te subraća franjevci trećoredci glagoljaši,  predvođeni  provincijalom fra Ivom Martinovićem uz kojeg su bili odgojitelji fra Zvonko Brusač i fra Marko Neretljak, koji je ujedno bio i animator na svečanom ručku.

Fra Mirko je član provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, rođen u Vinkovcima 1993. godine, najstariji sin u šesteročlanoj obitelji Marijana i Danice Mišković. Mladomisnik je naglasio kako na prostoru BiH danas ne postoji aktivno pastoralno djelovanje franjevaca trećoredaca glagoljaša, a zanimljivu poveznicu  Bosanske Posavine i franjevaca trećoredaca, mladomisnik je potkrijepio podatkom kako se njegova Mlada misa održava na 40-tu obljetnicu prvih Mladih misa franjevaca trećoredaca iz ovoga kraja.

Mladomisničko slavlje održano je u specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa, uz poštivanje svih mjera i propisa, kako civilnih tako i crkvenih vlasti Vrhbosanske Nadbiskupije i uz uvažavanje određenih tradicijskih i kulturoloških naslijeđa ovoga kraja. Glazbeni dio mladomisničkog slavlja uljepšali su  župni zborovi Mirjam i Adoro.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password