U ŽP prošle godine nije evidentiran ni jedan slučaj ospica

Broj pacijenata oboljelih od vodenih kozica poznatih i kao varičele, u porastu je u BiH, ali nema govora o epidemiji jer broj oboljelih nije iznad prosjeka za ovo doba godine. Liječnici epidemiolozi upozoravaju kako su veći problem morbili ( male boginje, ospice) koje su opasne po život, a koje su trebale biti iskorijenjene vakcinacijom, prenosi Klix.ba.

U ŽP, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽP, prošle godine nije zabilježen ni jedan slučaj ospica, ali je bilo sporadičnih slučajeva vodenih kozica. Od jutros je jedan pacijent registriran u Domu zdravlja Odžak, kod kojega se sumnja da je riječ o ospicama, što je i jedini ovogodišnji slučaj. U Zavodu za javno zdravstvo ŽP podsjećaju kako ospice mogu spriječiti vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti, koja je dostupna u ŽP.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u 11. mj. 2017. su registrirana 24 pacijenta oboljela od morbila, dok je u istom mjesecu 2016. godine bilo njih 110, što je pokazatelj da se polako vraća svijest o važnosti vakcinacije djece MMR vakcinom.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password