U vojarni Sinovi Posavine u B.Gredi obilježena 24.obljetnica 4.gardijske brigade HVO-a

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi održana  je svečanost u povodu obilježavanja 24. obljetnice 4. gmbr HVO „Sinovi Posavine“.  Zapovjednik 3.pješačke bojne 6.pješačke brigade OS BiH pukovnik Anto Klaić na početku  svečane Akademije pozdravio je sve uzvanike i podsjetio na vrijeme osnutka i herojskog djelovanja 4.gardijske motorizirane brigade HVO-a „Sinovi Posavine“ koja je formalno ustrojena početkom listopada ratne 1994.godine iako je njen ustroj počeo puno ranije. –Brigada je dobila i službeni naziv Sinovi Posavine, jer su u njen sastav  ušli ponajbolji  i najiskusniji  pripadnici ratnih postrojbi Zbornog područja Orašje. To su ljudi koji su u jednom iznimno teškom vremenu, pored obrane vlastitih ognjišta bili spremni i po cijenu vlastitog života ostati braniti i obraniti, ne samo Posavinu nego i cijelu BiH, naglasio je pukovnik Klaić.

Prije akademije, u sjećanje na poginule pripadnike brigade, kod Spomen obilježja, položeni su vijenci i zapaljenje svijeće, od strane bivših zapovjednika 4. gmb HVO-a, izaslanstva OS BiH, Općine Orašje, Skupštine ŽP s predstavnicima Udruga iz DR-a, MUP-a ŽP te izaslanika konzula RH u Tuzli Ivana Bandića. Služena je i Sv. misa u kapelici vojarne koju je predvodio don. Goran Kosić, najmlađi vojni kapelan OS BIH.

Izaslanik Marine Pendeš, ministrice obrane i OS BiH, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH,  brigadni general Tomo Kolenda, uputio je čestitku u povodu obilježavanja 24.obljetnice brigade i pri tom naglasio, -“Obilježavanjem ovih obljetnica otimamo i čuvamo od zaborava naše vitezove, umrle i nestale branitelje, ne samo pripadnike gardijskih brigada i da se prisjetimo teških i ponosnih trenutaka kroz koje smo prolazili. Prošli smo kroz teška vremena, a danas smo malodušni kad je u pitanju dolazak na obljetnicu i obilježavanje jubileja brigade”, poručio je general Kolenda.

Do potpisivanja Daytonskog sporazuma 4. Brigada je zajedno s ostalim postrojbama ZP Orašje obranila ovaj slobodni dio Bos.Posavine. U poratnom periodu gardijska brigada nastavila je s profesionalizacijom svojih pripadnika koji  su  sudjelovali u pomoći pri obnovi domova prognanih i raseljenih kako bi se olakšao njihov  povratak na vjekovna ognjišta. Također je bila garant opstojnosti na ovim prostorima, ne samo u vojnom, nego pridonoseći u ekonomskom smislu i potpori kulturnim i sportskim aktivnostima.  Istovremeno radom i zalaganjem Sinova Posavine i uz pomoć nadređenih,te  lokalne zajednice izgrađena je i vojarna u B.Gredi.

Ratni zapovjednik 4.gardijske brigade HVO-a brigadni general Mato Bilonjić je posebne pozdrave uputio  obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade i  svoje izlaganje započeo refrenom iz ratne himne, – „Sinovi smo Posavine, lijepe naše Domovine,mi smo narod svoga roda, vjere, crkve i naroda“. Istaknuo je da su pripadnici brigade bili složni u obrani, uvijek s krunicom, crkvom i sa svojim narodom, te naglasio, -Nemojmo razmišljati o odlasku iz Posavine, jer onda su sve žrtve koje su dale život za obranu ovoga prostora bile uzaludne, poručio je uz ostalo general Bilonjić

Čestitajući svim pripadnicima 24.obljetnicu brigade, koja je nastala neposredno na prvoj crti oraško-šamačke bojišnice, zapovjednik 1.pješačke gardijske pukovnije OS BiH, pukovnik Martin Pažen je među ostalim naglasio. –U kolijevci povijesti hrvatskog naroda moramo njegovati sve vrijednosti Domovinskog rata koje su izražene kroz zajedništvo, hrabrost, pravednost, ponos i kreativnost kada su ratni zapovjednici HVO-a u Posavini i imali hrabrost i odlučnost povući potez u pravo vrijeme, kazao je pukovnik Pažen.  Organizaciju rođendanskog slavlja 4. gmb HVO Sinovi Posavine preuzela je 1. pješačka gardijska pukovnija OS BiH.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password