U Vladi ŽP prezentiran Glavni projekt sanacije parapetnog zida na potezu Grebnice-Bazik

Prezentacija Glavnog projekta sanacije parapetnog zida na potezu Grebnice-Bazik koji je najkritičnija točka obrane od visokog vodostaja na potezu Srednje Posavine, bila je glavna tema današnjeg razgovora  u Orašju, Predsjednika Vlade ŽP Đure Topića sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke „Save“ Sarajevo. Sastanku su nazočili i predstavnici Agencije Sava, direktor Sejad Delić sa suradnicima, resorni županijski ministri Mato Brkić i Anes Osmanović, predstavnici projektanta Higracon  Sarajevo, te predstavnici općine Domaljevac-Šamac.

Na sastanku su pojašnjeni svi aspekti projekta parapetnog zida koji je najkritičnija točka obrane od visokog vodostaja na potezu Srednje Posavine. Zid je značajno oštećen, budući je građen prije 50 godina, a poplava iz 2014.godine, pokazala je njegovu važnost i potrebu nadvišenja. 

Predstavnici projektanta pojasnili su detaljno sve aspekte projekta i moguća rješenja i svi su složni u želji da se napravi najbolje rješenje koje će biti dugoročno, jer je to životno pitanje šireg područja Posavine. –„Želimo da ovo bude najsigurnija točka obrane od visokih voda, stoga se zalažemo za rješenje koje će značiti nadvišenje postojećeg nasipa, u dužini od 1,4 km za 50 cm, te adekvatnu širinu u ovisnosti od ostalih tehnoloških rješenja“, naglasio je predsjednik Vlade Đuro  Topić. Direktor Delić također je dao potporu projektnom zadatku koji će omogućiti da parapetni zid na potezu Grebnice-Bazik bude sigurna točke obrane od visokih voda, a za iduću godinu najavio je užurbani početak svih radova.  Prema prvim procjenama, investicijska vrijednost projekta, trebala biti više od 1.500.000 maraka.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password