U Turiću obilježena 210 obljetnica smrti fra Lovre MIlanovića

Na obljetnicu 210.godina stradanja bosanskog franjevca fra Lovre Milanovića, svečanu svetu misu u subotu na groblju u Turiću predvodio je Uzoriti kardinal Vinko Puljić u suslavlju s još 15-ak svećenika i pred više od tisuću vjernika župe Turić, kao i župa Tramošničkog kraja, zatim iz Tolise i tuzlanskog kraja, te mnogobrojnih turićana koji žive i rede izvan granica BiH. Drugi dan pokraj fra Lovrina groba misu je predvodio fra Marijan Karaula, vice postulator kauzem sluge Božjega fra Lovre Milanovića.

-Bez obzira što ga crkva nije službeno proglasila svetim, glas o njegovoj svetosti ne jenjava već više od 200 godina. Na fra Lovrin grob u Turiću, od njegove pogibije do naših dana, s vjerom i pouzdanjem dolaze vjernici u velikom broju, ne samo iz Bosanske Posavine i Tuzle, nego i Slavonije i Srijema, kazao je fra Marijan Karaula čija je knjiga „Fra Lovro Milanović 1777-1807.“, nakladi Svjetla riječi, prije dvije godine dočekala drugo nepromijenjeno izdanje.

-Pisani dokumenti i usmena predaja govore da na fra Lovrin grob ljudi dolaze od davnina. U njemu su prepoznali svoga zaštitnika koji im pomaže. Mnogi koji su se molili fra Lovri za zagovor posvjedočit će da su dobili milost, da su ozdravili tjelesno ili duhovno. Nosili su zemlju s groba trljati bolesno mjesto i kako svjedoče, osjetili ozdravljenje. Treba naglasiti da u ovom slučaju nije bilo institucionalnog podržavanja tradicije, nego su vjernici spontano tijekom cijele godine dolazili na njegov grob, istaknuo je fra Marijan Karaula i dodao,- Smatram da smo glasilom „Fra Lovro“ puno učinili za ovaj kraj, ali i u popularizaciji fra Lovre, njegova života, njegove svetosti i mučeničke smrti.

Župnik vlč Ilija Matanović ističe da su i selo i župa Turić postali izvan granica BiH poznati po grobu bosanskog franjevca fra Lovre Milanovića u njihovu groblju na kojeg vjernici  hodočaste više od dva stoljeća. Od prijeratnih oko 1500 župljana, vlč Ilija kaže da je sada u župi svega oko 110 župljana koji stalno žive u Turiću. Mise u župi su svaki dan, a najveći broj mještana okupi se na patron župe i na grob fra Lovre Milanovića na zadnju nedjelju u kolovozu kada se u župi Turić održava tradicionalno liturgijsko okupljanje na turićkom groblju. Drugi godišnji spomen i liturgijsko slavlje u spomen na fra Lovru je 03.veljače u D.Tramošnici na dan njegove pogibije.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password