U Tolisi potpisani ugovori za 89 projekata Hrvata u BiH

  • U Tolisi potpisani ugovori za 89 projekata Hrvata u BiH
  • U Tolisi potpisani ugovori za 89 projekata Hrvata u BiH

U dvorani franjevačkog samostana u Tolisi u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH održana je svečanost povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori RH za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u BiH. .

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković s ministrima, zatim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga, te gospodarstvenici.

Zvonko Milas je u svom obraćanju kazao kako Ured nastoji što više jačati suradnju i povezanost Hrvata iz BiH i RH. -„Sve što možemo zajedno napraviti, neka bude na korist jednom narodu s obje strane granice. Nadam se da će današnje potpisivanje ugovora za 89 projekata, koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da  projekti budu završeni, a kvaliteta života i funkcionalnost uistinu bude bolja i puno kvalitetnija“, poručio je Milas.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je kako je Republika Hrvatske puno učinila s ovom potporom. „U  posljednih 15-tak godina mogli bi nabrojati tisuće projekata većih i manjih, netko će ih prepoznati kao vrijedne, drugi će opet komentirati zašto to radimo na taj način, ali ja sam siguran kako svaki od projekata znači jedan veliki iskorak za institucije koje će dobiti  pomoć“, naglasio je predsjednik Čović.

– „Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni s željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja i da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu, ali važnom za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i europsku budućnost BiH. Ugovori koje danas potpisujete, potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se sada stvorila jedna prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima“, naglasio je predsjednik predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Temeljem provedenog Javnog natječaja kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu dobilo 89 programa i projekata i to: 34 programa i projekta iz područja kulture; 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password