U Orašju obilježavanje obljetnica HVO-a i Prve gardijske pukovnije OS BiH

-HVO kao najviše izvršno i upravno tijelo nekadašnje HR Herceg Bosne, te glavna oružana snaga Hrvata u BiH, za vrijeme rata u BiH bili smo i ostali svi mi koji se, s tugom i ponosom, osobito na današnji dan, svake godine sjećamo brojnih žrtava, položenih u ime svojeg naroda i svojeg identiteta, kao i uspostavljanja mira za buduće generacije. Budućnost se ne može graditi bez poznavanja prošlosti i zato je naša spremnost i odlučnost, da nikada ne zaboravimo vrijeme kada smo se udružili pod istim ciljem stvaranja jednakopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH,  čvrst dokaz da smo na dobrom putu da taj cilj i ostvarimo, istaknuo je Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP, govoreći u Orašju na svečanosti prvog dana središnjeg obilježavanja  26. obljetnice  utemeljenja HVO-a i 13. obljetnice utemeljenja Prve gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Prigodni sadržaji obilježavanja dviju obljetnica na svečanosti u Orašju  održani su u prisutnosti obitelji poginulih pripadnika HVO-a, invalida Domovinskog rata, pripadnika HVO-a, zatim predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti svih razina, predstavnika braniteljskih udruga, ministarstva obrane BiH i OS BiH, te predstavnika katoličke crkve. Sadržaji su bili u znaku vojnih svečanosti koje prate postrojavanje i druge vojne počasti, a sve u ozračju sjećanja na poginule pripadnike HVO-a.  kroz održavanje misnih slavlja, te polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz spomen-obilježja. U crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju svetu misu za poginule i umrle branitelje, služio je vojni biskup mons.dr. Tomo Vukšić u suslavlju s brojnim svećenicima posavskog kraja. Potom je uslijedio Mimohod s ratnim zastavama do Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima u Orašju gdje su predstavnici brojnih delegacija upalili svijeće i položili vijence.

Uz premijera Klaića na svečanosti u Orašju govorio je i Željko Raguž ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, te u kratkom prikazu obrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata u BiH, među ostalim istaknuo da je Domovinski rat omogućio afirmaciju našeg nacionalnog identiteta u BiH koji je sadržan u osjećaju državnosti, kulture, tradicije, mitova i legendi. -HVO je utemeljen prije 26 godina i bilo je vrhovno tijelo hrvatske obrane Herceg Bosne sa glavnim stožerom na strategijskoj razini. Činjenica da smo svih ovih godina stigmatizirani i kriminalizirani na Haškom i Sudu BiH, govori da je prevažno to razdoblje Domovinskog rata u BiH kao jedan od elemenata naše budućnosti, naglasio je Raguž.

Govoreći o pozitivnim učincima utemeljenja HVO-a na poziciju hrvatskog naroda u BiH, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić je naglasio da se oni i danas osjećaju i ispoljavaju kroz jedinstvo hrvatskog naroda ka ispunjenju ciljeva koji su usmjereni na bolje i stabilnije pozicioniranje Hrvata u okviru jedinstvene BiH.

Prekrasnu večer u oraškoj kino dvorani uljepšali su domaći glazbeni umjetnici Ana Živković i Marko Katić uz pratnju Katarine Baotić i Prvog benda vojnog orkestra OS BiH.

Središnji dio proslave obilježavanja 26. obljetnice  utemeljenja HVO-a i 13. obljetnice utemeljenja Prve gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. održat će se danas  u krugu vojarne “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password