U Orašju potpisan Memorandum u djelatnosti uzgoja, prikupljanja i prerade ljekobilja

U Orašju je potpisan Memorandum o suradnji na implementaciji projekta „Zajedno jači- razvoj proizvoda i internacionalizacija“, čija je djelatnost uzgoj, prikupljanje i prerada ljekovitog, začinskog i mediteranskog bilja. Memorandum su potpisali, u ime općine Orašje, pomoćnik općinskog načelnika Pero Baotić, te Aida Zupčević predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Katarina Orkić direktorica gospodarskog društva Inkluziv d.o.o. Orašje i Ilija Damjanović ravnatelj Srednje strukovne škole Orašje. Cilj projekta je stvaranje uvjeta za suradnju u primjerima i oblastima od zajedničkog interesa, te unaprjeđenje institucionalne infrastrukture i usluga u ovoj oblasti.  Ciljnu skupinu predstavljaju pojedinci i poduzeća koja se bave ovom djelatnošću, a u fokusu je kultivacija ljekobilja, te skupljači i prerađivači ljekobilja. Projekt financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

Kako je istaknuto tijekom potpisivanja, Memorandumom će se osigurati uspostavljanje suradnje između četiri potpisnice, kojom su predviđena razmjena znanja, zajedničkih aktivnosti i resursa. Udruženje poslovnih žena BiH osigurat će 85% sredstava iz proračuna projekta, a općina Orašje preostalih 15% za nabavku opreme. U izjavi za medije Pero Baotić je naglasio kako općina uz sudjelovanje s 15% sredstava daje svoj maksimalan doprinos kroz dodjelu zemljišta. –„Bilo je potrebe za osiguranjem određenog objekta u Kopanicama i ovim projektom nastojimo zadržati ljude u mjesnim zajednicama Vidovice, Kopanice i Jenjić. Kroz ovaj projekt, stari objekt škole u Kopanicama trebao bi biti uređen i priveden funkciji za primjerenu realizaciju projekta“, naglasio je Baotić.

Partner u provođenju projekta za BiH je Udruženje poslovnih žena u BiH, a predsjednica Aida Zupčević je istaknula da nije cilj prodati sirovinu, nego je na tržište plasirati kao poluproizvod. Uz ostalo projekt ima za cilj proizvesti posavski brand s tim da će se raditi s 3-4 kulture, ali jedna će biti dominantna o kojoj će odlučiti u naredna tri mjeseca. –Većina proizvođača u BiH ne daju dokument o kontroli kvaliteta proizvoda, a kako bi smo uspjeli postići kvalitetu, želimo na noge postaviti laboratorij za kontrolu kvalitete, kojeg će dobiti Srednja strukovna škola Orašje. Radit ćemo također veću povezanost sa Sl. Brodom koji već imaju razvijenu kultivaciju mente, matičnjaka i kamilice i dobro će doći njihova iskustva“, kazala je Zupčević, dok je Katarina Orkić direktorica  Inkluziv-a naglasila da u projekt žele uključiti osobe sa invaliditetom kako bi se osjećale društveno korisnim. Ravnatelj SSŠ Orašje Ilija Damjanović kazao je da spremno očekuju početak projekta, te istaknuo kako su profesori poljoprivredne struke prošli potrebnu edukaciju i certifikaciju. –„Mi posjedujemo laboratorij za ispitivanje tla, a kroz ovaj projekt dobit ćemo i laboratorijsku opremu za kontrolu kvalitete ljekobilja, jedinstven na prostoru BiH, koji će biti od velike koristi i budućim generacijama učenika“, rekao je ravnatelj Damjanović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password