U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“

  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“
  • U Orašju otvoren 1.Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“

Prvi Međunarodni sajam poduzetništva „Orašje 2019 – MSPOO 2019.“ danas je u Orašju otvorenim proglasio predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.  Općina Orašje nositelj je sajamske manifestacije kao vodeći projektni partner i nositelj projekta Invest In Lipik, Orašje i Garešnica, u suradnji s projektnim partnerima Gradom Lipikom i lokalnom razvojnom agencijom Poduzetničkim centrom Garešnica, te sajamskim partnerom Vladom ŽP. Sajam će trajati od danas pa do nedjelje  05.05., a štandovi su postavljeni na parketu, te ispred Sportske dvorane  Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju, uz sudjelovanje oko 40-tak izlagača malih i srednjih poduzetnika iz prekograničnog područja, obrtnika i zadruga te poljoprivrednih proizvođača iz općina Orašje, Lipika i Garešnice. Svrha organizacije sajma, naglašeno je tijekom svečanosti otvorenja, je ubrzati efikasniji razvoj u svim granama gospodarstva, stvaranje boljeg poslovnog okruženja, kvalitetna i sustavna domaća i međunarodna promocija razvojnih potencijala općine Orašje, Županije Posavske i njenih poduzetnika, te međusobno umrežavanje poslovnih subjekata.

Na svečanosti otvorenja, pozdravne riječi izlagačima i posjetiteljima uputio je u ime domaćina sajma, Stanko Vincetić načelnik Općine Orašje, te osobito  pozdravio goste iz Lipika i Garešnice, gradova koji su skupa s Vladom ŽP i EU, omogućili realiziranje sajma kroz projekt Interreg IPA. Načelnik Vincetić je kazao da su sajmovi prigoda za upoznavanje i uspostavu poslovnih kontakata, a rezultat svega toga, uvijek ostane poslovna suradnja na dobrobit svih sudionika, što očekuje da će biti i na prvom sajmu u Orašju. –„Nakon uspješnih nastupa na mostarskim sajmovima, danas realiziramo ideju da zbog naših poduzetnika po prvi put na domaćem terenu organiziramo međunarodnu sajamsku manifestaciju  kojom se možemo ponositi, a zahvalnost dugujemo svim izlagačima. Na ovom prostoru često nismo svjesni čime se naša privreda bavi, što sve proizvodimo, nudimo i izvozimo, sve dok se ne okupimo na jednom mjestu, a upravo je ova sajamska manifestacija prigoda da se pokažemo javnosti“, poručio je načelnik Stanko Vincetić.

Mladen Dolić predsjednik Gradskog vijeća Lipika čestitao je na odličnoj sajamskoj manifestaciji, te kazao kako je iznimno ponosan na svoje projektne partnere s kojima teži viziji razvoja svojih sredina.  – Trenutno naš grad živi u znaku ulaganja u poduzetništvo, a započeli smo s provedbom projekta „Poduzetnički inkubator Lipik“, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, čija je vrijednost 20,7 milijuna kuna“, kazao je Mladen Dolić i pozvao prisutne na predstojeći Sajam cvijeća koji će biti održan idućeg vikenda u Lipiku. Dogradonačelnik Grada Garešnice Željko Rijetković je naglasio da suradnja Orašja, Lipika i Garešnice dobiva konture u konkretnom smislu, što zorno pokazuje sajam u Orašju. –”Vjerujem da će ova manifestacija postati tradicija uz održavanje i na drugim destinacijama. Ovdje su izloženi proizvodi u rangu europskih i naše firme se trude da poboljšaju ponudu i svoje proizvode izvoze na europsko tržište“, istaknuo je Rijetković.

Značaj gospodarske manifestacije prepoznala je i Vlada ŽP koja je sajamski partner  1.Međunarodnog sajma poduzetništva u Orašju o čemu je govorio Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP. –„Nakon što smo realizirali projekt Centra za poduzetništvo i investiranja u industrijsku zonu Dusine uz pomoć sredstava EU, drago mi je da općina Orašje nastavlja svoj razvoj. Ovo je snažna vrsta potpore malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem, ovo je samo početak jedne lijepe i uspješne priče i jedno iskustvo koje će općina Orašje i Centar za poduzetništvo, kao organizatori, u naredna tri dana skupljati u Orašju i primijeniti u idućim godinama. U ovaj projekt se mogu aktivno priključiti i naši OPG-ovi i poljoprivrednici. Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim i našim prisutnim  izlagačima poželim da aktivno svi zajedno radimo na korištenju sredstva EU kojim bi poduzetnici postali konkurentni i uspostavili kvalitetna i održiva radna mjesta. Vjerujem da ćemo tu prigodu vrlo brzo imati u BiH, a Vlada ŽP će biti partner svih nastojanja naše tri općine da se to i ostvari. Europska komisija je kroz financiranje ovoga projekta prepoznala njegov značaj kroz suradnju Orašja, Lipika i Garešnice, pa je dobro što stječemo iskustva i na ovaj način“, naglasio je Đuro Topić, uz želje da sajam bude jako uspješan s lijepim iskustvom na kojem će svi učiti.

Nakon otvorenja održana je i video prezentacija promotivnog filma općine Orašje i grada Garešnice, a osmjehe na licima posjetitelja sajma izmamili su svojim nastupom, djeca Dječjeg vrtića Orašje i Udruge „Put u život „ Orašje. Završnica sajamskih sadržaja prvog dana bila je u znaku gastro-programa u prepoznatljivom posavskom maniru, besplatne degustacije fiša, te glazbeni program uz note slavonskih tamburaša. Sajam se sutra otvara u 10,00 sati za posjetitelje koje očekuje besplatna degustacija čobanca. U glazbenom programu u naredna dva dana ponovno će nastupiti županjski tamburaši, a zatvaranje sajma predviđeno je u nedjelju u 18,00 sati.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password