U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima ŽP i Distrikta Brčko

  • U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima ŽP i Distrikta Brčko
  • U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima ŽP i Distrikta Brčko
  • U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima ŽP i Distrikta Brčko
  • U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima ŽP i Distrikta Brčko

U cilju promocije i predstavljanja Udruge bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten, u Orašju je održan skup kojem se odazvalo 70-tak članova, prijatelja i poduzetnika iz Županije Posavske i Distrikta Brčko. Među brojnim poduzetnicima i gostima bili su Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP, Delfa Dejanović zastupnica u Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH, zatim Marko Zrakić član Upravnog Odbora Udruge Hrvata BiH u RH, predsjednik UBHH Prsten Marijan Klaić, dopredsjednik dr. Anto Domić, Dragutin Živković aktualni ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP, te članovi predsjedništva i UO Udruge. U pozdravnim riječima dobrodošlice, dopredsjednik udruge dr. Anto Domić je izrazio veliko zadovoljstvo prvim susretom u ŽP koji će, po njegovim riječima, doprinijeti osnaživanju bh Hrvata u ekonomskom smislu, ali i međusobnom uvezivanju za stvaranje preduvjeta za ostanak i opstanak na prostoru BiH.
Predsjednik Udruge Marijan Klaić predstavio je povijest Prstena koji djeluje na prostoru cijele BiH, a govoreći o ciljevima i djelatnostima udruge, u prvi plan je stavio okupljanje, međusobno povezivanje i pomaganje Hrvata. Među ostalim je naglasio poticanje članstva Udruge na gospodarsku potporu Hrvata, zauzimanje za pravo na povratak raseljenih i izbjeglih Hrvata iz BiH i poticanje svih gospodarskih aktivnosti razvoja poljoprivredne proizvodnje. Govoreći o aktivnostima u narednom periodu, Klaić je istaknuo kako je pred Udrugom intenzivan rad na proširenju članstva, kroz predstavljanja UBHH Prsten u svim regijama i svim kategorijama, među poduzetnicima, ženama, mladeži i znanstvenicima. –„Vrlo važna aktivnost je održavanje 1.Konferencije UBHH Prsten u sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru 01.travnja, s temom „Obrazovanje i upošljavanje, temelj suvremenog gospodarstva“. Treća značajna aktivnost je okupljanje hrvatskih poduzetnika na Kupresu 16.travnja ove godine, a završit ćemo s Večeri članova i prijatelja Udruge Prsten na kojoj će biti dodijeljene jednokratne novčane pomoći za 10 najboljih studenata na Sveučilištu u Mostaru. Na kraju pozivam vas da nam se pridružite u Prstenu, općem simbolu vrijednosti i povezanosti, kako bi doprinijeli ostvarenju bitnih ciljeva hrvatskog naroda, jer snaga je u zajedništvu“, naglasio je predsjednik Udruge Marijan Klaić.

Marko Zrakić, član UO Udruge Hrvata BiH u RH predstavio je Klub poduzetnika Udruge Prsten i prenio svoja iskustva. Želio je kaže, svojom pričom prisutne potaknuti da se pridruže Udruzi, koja je u proteklih 14 godina doživjela veliku ekspanziju, a u narednom periodu je treba učiniti što više profitabilnom kako bi se sama financirala i što manje ovisila o donacijama.
U završnom dijelu skupa, Dragutin Živković član UO Udruge i aktualni ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP osvrnuo se na planirane gospodarske aktivnosti i programe potpore u ovoj godini. Govorio je o mjerama Vlade ŽP, usmjerenim na poticanje razvoja gospodarstva i upošljavanje. –„Posavska Županija za programe sufinanciranja u gospodarstvu godišnje izdvaja sredstva u iznosu oko 3% svog proračuna, što je oko 1.150.000 KM, dok je federalna razina vlasti za ovakve projekte i programe izdvaja 0,25% proračuna, što u 2020.godini iznosi 5.470.000 KM. Od ove godine uvodimo i program sufinanciranja otvaranja poduzeća za mlade ljude u dobi do 35 godina starosti, koji će ih potaknuti da se okušaju u poduzetništvu. Krajnji cilj Vlade PŽ je da programi budu mjerljivi u pogledu rasta zapošljavanja i prihoda, kao i rasta osobnih dohodaka“, naglasio je ministar Dragutin Živković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password