U Orašju održana završna konferencija iz projekta MOSLED

U Orašju je danas održana završna konferencija iz projekta „Održivi lokalni ekonomski razvoj općine Orašje“ – MOSLED, kojega je najvećim dijelom financirala EU. Projekt MOSLED trajao je 26 mjeseci, od listopada 2014.g. i koštao je više od 460 000 eura, od čega je blizu 400 000 osigurala EU, a ostatak Općina Orašje, nositelj, i partneri- Udruga privatnih poduzetnika Orašje i Poduzetnički centar Pleternica. Ciljne skupine ovoga projekta bili su mali i srednji poduzetnici  i centar za poduzetništvo Orašje, a krajnji korisnici su Općina Orašje, JP Vodovod i odvodnja Orašje, nezaposlene osobe i stanovništvo općine Orašje. Kroz projekt MOSLED izgrađen je funkcionalan sustav kanalizacijske mreže u Poduzetničkoj zoni Dusine u skladu s EU standardima  zaštite okoliša i olakšan pristup kreditnim sredstvima za MSP kroz priključenje Općine Orašje Garantnom fondu NERDA iz Tuzle. Opći cilj ovoga projekta je pružanje institucionalnih, formalnih i infrastrukturnih uvjeta za održivi lokalno-ekonomski razvoj općine  Orašje.

Završnoj konferenciji bili su nazočni sudionici ovoga projekta i gosti iz Pleternice, kao partneri projekta, a nazočnima se obratio i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, koji je među ostalim kazao,-„Kada je u pitanju projekt MOSLED, o njemu sve pozitivno, jedino žalim što završava 31.12. ove godine i volio bih u budućnosti vidjeti još takvih projekata. Efekti projekta su vidljivi, rezultati su jasni i mogu zahvaliti svim sudionicima u projektu, uz želju za uspjehom u daljnjem radu. Poduzetnička zona Orašje otvorena je za nove investitore, ali na žalost, u zoni je preostalo svega nekoliko raspoloživih placeva i za sada imamo razrađen plan na koji ćemo način raditi na njenom proširenju. U zonu ćemo nastaviti investirati i proširivati infrastrukturu na novom dijelu. Naravno, cilj je što više upošljavanja radnika, s tim da ne želimo dobiti radno mjesto pod svaku cijenu. Svjedoci smo da mladi odlaze unatoč nekim otvorenim radnim mjestima koja se ne popunjavaju, iz prostog razloga što ne omogućavaju kvalitetnu egzistenciju, odnosno očekivana primanja na ovim prostorima. Stoga ćemo u budućem periodu raditi selekciju i inzistirati na kvalitetnijim projektima koji nude kvalitetnije zapošljavanje i viša primanja. Ovdje moram izdvojiti dva poduzeća koja trenutno imamo u zoni gdje su plaće dostigle razinu 1000 KM, što bi bio minimum očekivanja ljudi sa ovog prostora. To su poduzeća koja ljudima nude dobra primanja i mi ćemo još raditi na poboljšanju uvjeta njihova rada, istaknuo je Stanko Vincetić načelnik općine Orašje, istaknuo je načelnik Vincetić.

Nakon nepunih 26 mjeseci trajanja došli smo do kraja projekta i predstavili smo njegove  rezultate i određena iskustva. Na konferenciji smo prezentirali film sa svim projektima koji su prezentirani od strane EU, a svoja izlaganja prisutnima su iznijeli predstavnici partnera iz Poduzetničkog centra Pleternica i Udruge privatnih poduzetnika općine Orašje. Gledajući što je sve urađeno u proteklih 26 mjeseci moram biti zadovoljan. Od predviđenih 8 paketa rezultata mi smo ostvarili i preko zadanog. U sklopu projekta izgradili smo kanalizacijsku mrežu u zoni u ukupnoj dužini blizu 2500 metara. Opremili i uspostavili funkcionalan centar za poduzetništvo i poslovni inkubator za općinu Orašje. Kroz projekt smo imali novo zapošljavanje i osposobljavanje kadrova iz Centra i općine Orašje, a također smo imali zajedničke nastupe na sajmovima  u cilju promocije naše Poduzetničke zone.  Uspostavljena je i Garant šema kreditno-garantnog fonda NERDE Tuzla, gdje naši poduzetnici s područja općina Orašje i Domaljevac Šamac mogu pristupiti toj garantnoj šemi  pri povoljnim uvjetima. U sklopu toga je donesena odluka OV Orašje o subvenciji kamatne stope, tako da naši poduzetnici mogu u toj liniji mogu imati kredite po kamatnoj stopi 3,99%, poručio je Mato Mikić  voditelj projekta MOSLED.

Ivo Mijić u svojoj tvrtki izrađuje sedla za konje i dosta je upoznat s ovim projektom kojeg podržava na dobrobit svih stanovnika općine Orašje, pa i ŽP. Naravno, prioritet projekta je upošljavanje novih ljudi, posebno u realnom sektoru gdje se stvaraju nove vrijednosti i što će doprinijeti razvoju ŽP, rekao je Mijić.

Pleternica je grad poznat po svojim EU projektima i na temelju toga nastala je suradnja sa Orašjem po pitanju  projekta MOSLED koji je proveden u gradu na Savi. –„ Zadovoljstvo nam je što je ovaj projekt realiziran na vrhunskom nivou i što je naš poduzetnički centar Pleternica pomogao sa svojim iskustvom stečenim proteklih godina.  Stvorili smo novu suradnju koja će trajati i u budućem periodu. Ovo je prva poveznica između gradova Orašja i Pleternice i drago nam je da tome doprinio  upravo EU projekt po kojem je Pleternica poznata po privlačenju sredstava iz EU fondova. Drago nam je da je Pleternica pomogla da se privuku sredstva za općinu Orašje.  U narednom periodu pokušat ćemo se povezati kroz druge grane, recimo gospodarstvo ili turizam“, poručio je Domagoj Katić zamjenik gradonačelnice grada Pleternice.

„Kroz 8 radnih paketa omogućena je dobra promocija sredine, te malih i srednjih poduzeća kroz sudjelovanje u isporuci roba i usluga gdje su se naši gospodarstvenici vidjeli i uspjeli se involvirati u projekt. Zadovoljstvo mi je u cijelom tom projektu da smo napravili lijepu promociju MSP-a, naših poduzetnika kroz četiri međunarodna sajma u Mostaru, Virovitici i Gradačcu. Naše daljnje aktivnosti usmjeravamo na sudjelovanje u domaćim i ino projektima skupa s lokalnom zajednicom. U tome nema alternative, jer lokalna zajednica, nevladin sektor i pogotovo udruga poduzetnika je neophodna u tom povezivanju i međusobnoj koordinaciji kako bi svaki novi projekt dobio svoj sadržaj, kazao je  Miroslav Maroš tajnik Udruge privatnih poduzetnika Orašje, koja je partner u projektu MOSLED.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password