U Orašju održana posljednja javna debata o ulozi lokalne zajednice u EU integracijama

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno posjetio je danas Orašje gdje je odražana završna javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU, a u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), ‘Lokalna zajednica prEUzima inicijativu’.

„Izuzetan razvojni potencijal Orašja, leži u činjenici da se nalazi u sjeveroistočnom dijelu BiH uz samu granicu sa Republikom Hrvatskom i EU što otvara brojne mogućnosti, prvenstveno zbog jednostavnijeg pristupa tržištu EU“, poručio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i naglasio da je javna debata u ovom gradu dio ciklusa događaja koji su održani u petnaest općina i gradova širom BiH.

„Tu smo i da ukažemo na značaj lokalne uprave u kreiranju privrednog ambijenta, ali i da ohrabrimo sve bh. građane da aktivno sudjeluju u europskim integracija jer će najviše benefita od ukupnog procesa i pridruživanja EU imati upravo lokalne zajednice“, istakao je Sinno.

Na značaj lokalnih zajednica u procesu EU integracija ukazao je i ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson. „Došli smo da razgovaramo sa građanima Orašja o konkretnim načinima razvoja ekonomije u lokalnoj zajednici i saradnji sa EU i njenim članicama“, rekao je Rousson.

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH i jedna od domaćih ekspertica uključenih u projekt, ukazala je na ogroman potencijal Orašja i Posavine u razvoju ženskog poduzetništva. „Ovdje ima fenomenalnih, hrabrih i vrijednih žena, koje značajno utječu na ekonomsko osnaživanje cijele zajednice“, istakla je Zupčević ukazujući na važnost udruživanja i zajedništva, posebno u segmentu  privlačenja sredstava iz EU fondova.

Tijekom javne debate izdvojilo se nekoliko ključnih tema, prvenstveno u oblasti razvoja poljoprivrede i plasmana proizvoda na veliko europsko tržište. Također, prisutni su se interesirali za alate koji mogu doprinijeti ruralnom razvoju i socijalnom poduzetništvu.

Nakon debate, organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje financira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica, među kojima: LEP – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koji financira EU, a provodi ILO.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u okviru projekata „Lokalna

zajednica prEUzima inicijativu“ posjetio je petnaest lokalnih zajednica BiH, u kojima su održane javne debate s više od 1500 učenika, predstavnika svih segmenata društva. Projekt je uključivao angažman više od 20 međunarodnih, regionalnih i domaćih eksperata koji su ukazali na izazove i mogućnosti koje nudi proces pristupanja EU, priopćeno je iz Europske unije u BiH.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password