U Orašju održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“

  • U Orašju održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“
  • U Orašju održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“
  • U Orašju održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“
  • U Orašju održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“

„Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ naziv je znanstveno-stručne konferencije koja je održana u Orašju u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek te Instituta za migracije i narodnosti Zagreb.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je rekao kako je prije konferencije održana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru, drugi put u Posavini, ali ne i zadnji. „Na Senatu i sastancima nakon Senata tragali smo za akademskom istinom, jer je to naše poslanje, a danas i sutra želimo tragati za povijesnom istinom. U potrazi za tom istinom smo ovdje i uvjeren sam da će nas ova sinergija, toliko značajnih ljudi i svjedoka povijesti, približiti onom što se događalo prije tridesetak godina na ovom prostoru. Vjerujem kako ćemo svi mi biti okupljeni upravo u istini i pokušati dočarati, približiti i svjedočiti tu istinu“, kazao je rektor Tomić.

Voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Miljenko Brekalo naglasio je kako je ovo već šesta konferencija koju organizira sa Sveučilištem u Mostaru gdje je tematika bila Domovinski rat, a na zadnje dvije konferencije uvrstili su teme iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. „Uvjeren sam da će ovaj zbornik, s ove znanstveno-stručne konferencije biti vrlo bitan u pisanju nacionale povijesti Hrvata u obje države koje su domovine hrvatskoga naroda“, rekao je Brekalo.

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Zagreb Marina Perić Kaselj je kazala kako je Institut javna znanstvena institucija u Hrvatskoj i širem okruženju koja se jedina bavi svim vrstama migracija, bilo unutarnjim ili vanjskim. „Stoga nam je izuzetno važno što smo uključeni u ovu konferenciju i što ćemo i dalje razvijati ovu temu, pogotovo mojim kolegama znanstvenicima“, rekla je Marina Perić Kaselj.

Domaćin konferencije, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić je rekao da će radovi s konferencije biti podsjećanje na ratnu povijest.

„Cilj konferencije je znanstvenim istraživanjem doći do novih spoznaja utemeljenim na činjenicama o organiziranju Posavine u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, ali jednako tako opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i drugim kojim žive diljem Bosne i Hercegovine. Ideja Sveučilišta je temeljena na traganju istine, stalno traganje za istinom, to je pretpostavka spokoja i mira, gradnje bolje budućnosti za generacije koje dolaze i na ove prostore i diljem svijeta“, istaknuo je akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Prije samog početka konferencije održana je 356. sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je usvojen sveučilišni kalendar za akademsku 2020./2021. godinu. Održani su i sastanci s predstavnicima županijskih i općinskih vlasti, predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem. Na sastanku je istaknut nastavak podrške Sveučilištu te su razgovarali o potrebama tržišta rada s naglaskom na Posavinu i otvaranju novih studijskih programa. Sastanku su, osim menadžmenta, nazočili dekani fakulteta koji imaju svoje studije u Orašju. Osim Senata, održana je u petak i sjednica Upravnoga vijeća, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password