U Orašju održana konferencija “Partnerstvo za upošljavanje u Posavini”

U Orašju je  danas održana uvodna konferencija iz projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“ kojeg financira EU a provodi Međunarodna organizacija  rada. Uz općinu Orašje u projekt su uključeni i Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, Služba za zapošljavanje ŽP, Srednja strukovna škola Orašje i tri poduzeća:s ovoga područja, U ime načelnika općine Orašje nazočne na konferencije pozdravio je predsjednik OV Orašje Mario Oršolić, zaželjevši da projekt doprinese novom upošljavanju i stručnom usavršavanju mladih ljudi s prostora općine Orašje, dok se u ime Vlade ŽP obratio ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap, koje će se, kazao je, u okviru svojih mogućnosti uključiti u program upošljavanja mladih.

Džemal Hodžić, kooordinator projekta Podrška lokalnom partnerstvu za upošljavanje u BiH kazao je kako je cilj cijeloga programa da se institucionalizira suradnja između lokalnih aktera u projektu – jedinice lokalne samouprave, Službe za zapošljavanje, vladinog i nevladinog te obrazovnog sektora. Cijeli program je koncipiran na osnovu jednog koncepta koji de već više od 20 godina realizira u EU. To su teritorijalni paktovi za upošljavanje, gdje se na partnerski način stvara povoljniji ambijent za nova radna mjesta odn. za olakšavanje rada poslodavcima. Osnovni problem je obrazovni sektor, jer osobe koje završavaju školovanje nemaju kompetencije potrebne poslodavcima. Iz tog razloga na jednoj strani imamo veliku ponudu a na drugoj veliku potražnju,radne snage i tu se ta dva sektora razilaze, naglasio je Hodžić. Zato je i cilj ovih projekata da se promovira cjeloživotno učenje odn. potreba da se čovjek obrazuje dokle god je radno sposoban. Postoji i problem s potrebnom opremom za obuku u školama, što će se nabaviti kroz ovaj projekt, čime će se povećati kapaciteti lokalnih škola za obrazovanje kadrova.

Podsjetimo, projekt je započeo u šestom mjesecu ove godine i traje 14 mjeseci, a njegova realizacija će na području Orašja otvoriti 30 novih radnih mjesta na pozicijama mesar, CNC operater i stolar. Pored toga najmanje 40 neuposlenih osoba proći će programe stručnog osposobljavanja za navedena deficitarna zanimanja. Vrijednost projekta je veća od 171.000 EUR EUR od čega Europska unija financira gotovo 90 posto sredstava, a ostatak Općina Orašje i Služba za zapošljavanje ŽP. U NERDA-i se nadaju kako će i nakon završetka ovoga projekta, partnerstvo biti nastavljeno i zaživjeti na prostoru i druge dvije općine u ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password