U Orašju održana kampanja pod nazivom „Daruj kapi života, daruj krv“

Jučer je u Orašju održana promocija davalaštva krvi u Županiji Posavskoj koju su proveli volonteri Crvenog križa općine Orašje i predstavnici Crvenog križa Federacije BiH. Cilj je bio animiranje i osviještenje građana o značaju svake doze darovane krvi. –„Kod nas nema situacije da se čeka na krv, jer svijest naših građana, kad je u pitanju dragovoljno darivanje krvi, je na vrlo visokoj razini“, istaknuo je Marijan Mijatović volonter Crvenog Križa općine Orašje.

U 2019.godini Crveni križ FBiH i Federalni Zavod za Transfuzijsku medicinu pokrenuli su kampanju pod nazivom „Daruj kapi života, daruj krv“. Cilj kampanje je ističu,  promocija i podizanje svijesti građana o ovom humanom činu čovjeka i ne  dozvoliti da pacijent čeka na krv, nego da krv čeka pacijenta. Promatrajući situaciju u FBiH, Amina Kurtagić, suradnica za informiranje u CK FBiH je istaknula kako je stanje zadovoljavajuće i da nema čekanja na krv. Ipak smatra da može biti još bolje, jer ljudi često nisu upućeni koliki je značaj jedne doze darovane krvi, pogotovo mlađe generacije koji su sa 18 godina spremni za darivanje. –„Uvijek možemo naći stotinu razloga da ne darujemo krv, ali pokušajmo pronaći barem jedan dovoljan da se motiviramo i tako pomognemo mnogim pacijentima koji koriste doze krvi u svom liječenju i putu do ozdravljenja“, naglasila je Amina Kurtagić i dodala, -„Početak kampanje u Orašju je uistinu impresivan i ohrabrujući. Građani  su reagirali više nego dobro i spremni su darivati krv kako bi se pridružili obitelji najhumanijih osoba“.

Volonteri u Orašju bili su iznimno uporni prema mladima koji su pokazali želju da postanu darivatelji krvi. -„Drago mi je da je federalni Zavod započeo kampanju upravo u Orašju  i da se uvjeri koliko je pučanstvo u Posavini animirano prema dragovoljnom darivanju krvi. Odgovorno mogu kazati kako se naša županija uvijek izdvajala na razini Federacije, osobito po broju dragovoljnog davalaštva. Jedno vrijeme po našim podacima imali smo 87% dragovoljnog darivanja  krvi, a onih 13% je obiteljsko ciljano darivanje. Zahvaljujući animatorima u srednjim školama svake godine pomlađujemo naše članstvo. Od blizu 1900 registriranih davatelja u našoj Službi za Transfuzijsku medicinu, dosta je onih koji zbog starosne dobi više ne mogu pristupiti dragovoljnom darivanju krvi“, kazao je  Marijan Mijatović volonter Crvenog Križa općine Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password