U Orašju održan trening na temu „Rad policije u zajednici“

U sklopu projekta za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Orašju je održan trening na temu „Rad policije u zajednici“. Uz predstavnike Granične policije, MUP-a ŽP, PS Orašje i Domaljevac Šamac, trening je okupio predstavnike Civilne zaštite ŽP, škole i nevladinog sektora, te predstavnike UNDP-a u BiH koji su zainteresirani za suradnju sa graničnom policijom BiH. Cilj radionice, uz ostalo je bio upoznati lokalnu zajednicu općine Orašje, predstavnike institucija, kao i nevladinih organizacija koje djeluju na ovom području, s poslovima i nadležnostima Granične policije BiH, sve u cilju ostvarenja što bolje međusobne suradnje.

Pozdrave riječi uputio je Meho Delić ministar unutarnjih poslova u Vladi ŽP i u svojem obraćanju otvorio goruću temu u ŽP, vezanu uz izbjeglički val u BiH. Istaknuo je potrebu preventivnog djelovanja, te pohvalio rad policije u zajednici i iznimno dobru suradnju svih policija, od granične, do temeljne i pravosudne, kao i koordinaciju sa mjesnim zajednicama i lovačkim udrugama.  Također je naglasio otvorenost Vlade i MUP-a ŽP prema lokalnim medijima čiju ulogu ne treba zanemariti u preventivnoj borbi protiv svih vrsta kriminala.

Prezentirajući izvješće o radu PGP Orašje u prvih devet mjeseci ove godine, predstavnik PGP Orašje Ilija Živković je istaknuo kako je navedena postrojba među najboljima u državi u otkrivanju krivotvorenih isprava, a sve zahvaljujući specijaliziranoj opremi koju su u najvećoj mjeri dobili od Vlade SR Njemačke. –„Tako smo nedavno pri ulasku u BiH otkrili lažnu putovnicu državljanina Tanzanije, koji je prethodno prošao tri granična prijelaza visoke kategorije između Srbije i Hrvatske. Do konca rujna odbijen je prelazak državne granice za 51 osobu“, istaknuo je Živković.

Tijekom diskusije prisutni su razmijenili informacije iz svojeg djelokruga aktivnosti, a teme su ponajviše bile vezane uz nelegalnu trgovinu oružjem i ilegalne migracije. -„Međuinstitucionalna suradnja između lokalne, županijske i državne razine vlasti je iznimno važna, ali jednako bitan je i nevladin sektor i UNDP kroz ovaj projekt želi još više osnažiti tu suradnju“, istaknuo je Bogdan Živaljević koji u ime UNDP-a BiH, vodi CIAT, projekt za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH.

Među problemima s kojima se policija suočava u radu jesu ilegalne migracije pri čemu treba, zaključeno je, preventivno pojačati mjere sprečavanja ulaska ilegalnih migranata. Problem je, čulo se na skupu, što s ilegalnim migrantima u BiH ilegalno ulaze i kriminalci, droga i naoružanje. Naglašena je potreba bolje opremljenosti policije, te kako se rad policije u zajednici može podići na još višu razinu, a na prvo mjesto stavljeno je osnaživanje suradnje između Granične policije i lokalnih aktera koji su iskoristili ovaj trening da istaknu svoje goruće probleme na ovome prostoru.

 

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password