U Orašju obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

„Borba protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje“, tema je javne tribine koju su danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, u Orašju organizirali mladi Crvenog križa Orašje u suradnji s Udrugom „Snaga žena“ iz Tuzle, kojega realizira Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH u sklopu projekta “Podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa za prevenciju stigmatizacije “. U BiH je, prema podacima, 20 000 žena koje su silovane u ratu, a 61 dijete je prijavljeno kao produkt silovanja, rečeno je na tribini.

Antonia Topić, iz Crvenog križa Orašje kaže kako je cilj ovoga projekta osvijestiti javnost o važnosti prevencije nasilja te pružiti potporu i pokazati zlostavljanim osobama da nisu žrtve nego heroine. Kroz ovaj projekt, kazala je Antonia, održat će se još nekoliko javnih tribina i edukacija, kroz suradnju s institucijama koje su uključene u ovu problematiku – od Centra za socijalni rad, nadležnih struktura do nevladinih organizacija, čiji su predstavnici i pratili današnje predavanje. Uz Antoniu, iz Crvenog križa Orašje u ovaj projekt su uključene i Katarina Orkić, Samra Šakanović i Ivana Marošević.

Predavači na današnjem skupu su bili dr Biljana Marković, specijalistica psihijatrije Županijske bolnice Orašje i vjeroučitelj prof. Jozo Jezerčić, a gošća dr Branka Antić Štauber, predsjednica Udruge „Snaga žene“ iz Tuzle, koja se i obratila okupljenima. U izjavi za naš radio dr Antić Štauber kazala je ovaj program tiče edukacije i senzibilizacije zajednice na problem ratnog, seksualnog zlostavljanja. „To su žrtve koje nose najdublju traumatizaciju koja postoji, jer je došlo do dubokih intimnih povreda i veliki problem se može pojaviti u odnosu na djecu žrtava i na mlade u zajednici. Nitko od žrtava i preživjelih nije želio da im se to dogodi. Žrtvama treba dati potpunu rehabilitaciju, a počinitelje adekvatno kazniti“, ustvrdila je dr Antić Štauber. Smatra kako se malo govori o ovom problemu u javnosti, iako u posljednje vrijeme ima više aktivnosti usmjerenih prema tim ženama. „Mediji trebaju više govoriti o problemu seksualno zlostavljanih žena i muškaraca, i društvo treba pozvati da prepoznaju kvalitete tih osoba, njihove izuzetne mogućnosti, da te osobe prođu kroz proces rehabilitacije, a ne da mi ih kao društvo ponovno stigmatiziramo. Treba govoriti o pozitivnim primjerima preživjelih, i generalno treba ići na široku edukaciju mladih ljudi na ovu temu, jer trebaju znati da je ovo ratni zločin koji je kažnjiv, i da se problemi mogu odraziti na cijelu zajednicu, te prevenirati eventualna buduća dešavanja. U školama je potrebno provesti ovakve aktivnosti i one se već realiziraju u ŽP“, naglasila je dr Antić Štauber. Uz Orašje Danas se tribine održavaju i u Sanskom Mostu i Goraždu, a sutra i u srijedu će biti i u Tuzli i Maglaju, budući su i ovi gradovi uključeni u ovaj projekt Populacijskog fonda UN-a.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password