U Orašju drugi sastanak iz projekta DR SHARE

Nakon listopada o.g. Orašje odn. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP danas je ponovno bilo domaćin sastanka Radne skupine iz projekta DR SHARE, čiji je partner skupa s agencijama, upravama i fondovima iz Hrvatske i Srbije. Aktivnosti su vezane za prikupljanje podataka o kritičnim resursima i terenima, za slučaj elementarnih nepogoda i kriznih situacija u kojima će se moći zajednički brže reagirati, povezani kroz jednu aplikaciju.

Krunoslav Srpak,  viši voditelj projekta zadužen za komunikaciju prema EK na projektu Dr. Sher kaže kako će ti podaci poslužiti da se u vrlo kratkom roku animiraju i povežu sve bitne aktivnosti vezane za spašavanje ljudi i ostalih materijalno-tehničkih sredstava koje je bitno u tom trenutku evakuirati.

„Ovaj je projekt posljedica poplava iz 2014. kada se u praksi vidjelo da se sa 100-postotnom sigurnošću nije moglo utvrditi s kojim sredstvima raspolažemo, a koja bi mogla odgovoriti u takvim kriznim situacijama.  Stvaranjem baze svih kritičnih resursa, u slučaju nepogoda, mogli bi ih angažirati i mobilizirati brzo, efikasno i jeftino, pri čemu ćemo točno znati s čim raspolažemo i kako mobilizirati na uskom području po općinama u ŽP, a isto tako i u Hrvatskoj i Srbiji“, istaknuo je Franc Kljajić direktor Ureda za gospodarski razvoj ŽP.

„Projekt je izuzetno značajan za međuregionalnu suradnju jer nesreće ne biraju teritorije niti organizacije i njime će se umnogome doprinijeti u izgradnji baze podataka koja će služiti u razmjeni. Tu će se naći snage i sredstva s kojima raspolažemo i za koja eventualno, ukoliko ih nemamo na raspolaganju, planiramo dodatna sredstva. S tim podacima ćemo saznati možemo li odgovoriti na nesreću ili ne možemo, možemo li preventivno smanjiti rizike ili ne, u svakom slučaju razmjena podataka između država stabilizira ovu regiju“, ustvrdio je  dr Proda Šećerov, vanjski suradnik Fonda za europske poslove Autonomne pokrajine Vojvodina. Dr Šećerov smatra kako je komunikacija prvi i najvažniji korak, kako u organizacijskom tako i tehnološkom pogledu, jer se u ove tri zemlje radi s tri različita komunikacijska sustava što je prepreka u razmjeni podataka. Stoga je i inicijativa Europi da u tom smislu pomogne ugroženim regijama u nabavci zajedničke opreme jer s postojećom se ne može komunicirati, ustvrdio je dr Šećerov.

Vrijednost projekta je oko 280 000 EUR od čega je sufinanciranje Europske komisije 210.000 EUR (74,75%), a ostatak je doprinos partnera kroz sudjelovanje svih stručnjaka uključenih u ovaj projekt. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija. Partneri su Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast i Državna uprava za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP iz BiH te  Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodina i  Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodina iz Srbije.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password