U Kostrču otvorena Spomen soba i obilježena obljetnica stradanja branitelja i civila

U Mjesnoj zajednici Kostrč na dan 21.obljetnice pogibije trojice branitelja, Miroslava Baotića, Mate Baotića i Marka Živkovića, pripadnika kostrčke satnije 3.Bojne 106.brigade HVO Orašje, upriličen je bogat program obilježavanja stradanja kostrčkih branitelja i civila. Program je započeo svetom misom u crkvi UBDM u Tolisi za sve poginule iz Kostrča, a potom su ispred Spomen obilježja predstavnici MZ Kostrč, Vlade ŽP, općine Orašje, predstavnici udruga i stranaka položili vijence i upalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.

Prigodnim recitacija učenici iz OŠ Kostrč  upotpunili su bogat program, a nakon toga je fra Marko Oršolić izmolio opijelo za sve poginule. U prisutnosti velikog broja mještana i gostiju, svečanost je nastavljena otvaranjem Spomen sobe za sve posjetioce. Sobu su otvorili Marko Živković i Blaž Živković očevi pokojnih kostrčkih branitelja Dejana i Marka Živkovića, a potom je fra Marko obavio obred posvećenja Spomen sobe. Među brojnim uzvanicima bili su Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP, zatim Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP, Đuro Topić načelnik općine Orašje, Predrag Mišković predsjednik HVIDR-e ŽP, Ilija Mišković čelnik HVIDRA općine Orašje, predstavnici udruga i stranaka

-Praksa da na dostojan način obilježimo datum posvećen poginulim braniteljima iz te mjesne zajednice. Danas je u Kostrču obljetnica pogibije trojice branitelja iz Kostrča, ali mi se u svakom slučaju prisjećamo svih 18 žrtava Domovinskog rata iz ove mjesne zajednice i to je tradicija koju provodimo svake godine. Danas smo otvorili i Spomen sobu koja će ostati za generacije koje dolaze i koja će čuvati uspomenu na vrijeme u kojem su svi bili jako jedinstveni i složni. Vrijeme iz Domovinskog rata treba da bude primjer kakvi trebamo biti u budućnosti, poručio je Đuro Topić načelnik općine Orašje.

Spomen soba u Kostrču je prva koja je otvorena na području mjesnih zajednica općine Orašje, i treba istaknuti da su kompletne aktivnosti i prikupljanje materijala vodili aktivisti iz Mjesne zajednice Kostrč. Spomen soba je ispunjena brojnim zanimljivim fotografijama i video zapisom iz Domovinskog rata, a za sve posjetitelje otvorena je svakodnevno, uz prethodnu najavu. Tijekom razgledanja postavki, mnogi su komentirali da u svojim kućnim arhivima posjeduju dosta slika iz Domovinskog rata, pa i ovim putem neka budu pozvani da iste dostave u mjesnu zajednicu kako bi izložba bila obimnija i kompletnija. Sigurno će ovo biti primjer i drugim mjestima da pokrenu slične aktivnosti.

U zadnje vrijeme provode su aktivnosti u ministarstvu branitelja i prosvjete da se učenicima osnovnih škola omoguće redovite posjete Vukovaru, a nastavit će se i kroz posjete Spomen sobama s jedinim ciljem, „DA SE NE ZABORAVI“!!  -Na nama je da uvedemo takvu praksu i mlađim generacijama omogućimo da se što bolje informiraju o Domovinskom ratu na ovim prostorima, kazao je načelnik Đuro Topić.

Marko Mišković

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password