U koloni sjećanja iz Orašja prema Vukovara krenulo 80 branitelja

Jutros je u Koloni sjećanja iz Orašja put Vukovara krenulo 75 branitelja, pripadnika Udruga iz Domovinskoga rata s područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac, kako bi i ove godine na obljetnicu stradanja odali počast Gradu heroju i njegovim braniteljima.  Prije polaska posavski branitelji su se okupili u gradskom parku u Orašju gdje su kraj Spomen obilježja položili vijenac i upalili svijeće za poginule suborce, a opijelo je molio fra Anto Pušeljić, župnik župe bl.Alojzija Stepinca. Ovo je deseta godina za redom kako UDVDR HR H-B podružnica Orašje organizira pješačenje do Vukovara kako bi se poklonili žrtvama grada heroja.  U koloni je iz općine Orašje 55 branitelja i 25 iz općine Domaljevac Šamac, a  na putu dugom 76 km, priključit će im se još nekoliko branitelja, među kojim i Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP. Pješačeći  kroz općine i gradove kroz koje budu prolazili, branitelji će zapaliti svijeće uz Spomen obilježja za poginule branitelje da bi se u subotu  pridružili Križnom putu- Koloni sjećanja u krugu bolnice Vukovar i odali počast stradalim herojima Vukovara.

–„Pod sloganom “Zajedno u ratu, zajedno u miru“, ove godine na poseban način želimo se prisjetiti svih poginulih koji su branili Posavinu i tražiti od nadležnih institucija oslobađajuću presudu za sve one koji su branili svoj dom i napraviti još veću poveznicu između Orašja i Vukovara, dva grada heroja“, rekao je u ime organizatora predsjednik UDVDR HR H-B podružnica Orašje, Ilija Mišković i dodao, – „U svoju hodnju i hodočašće uključili smo sve branitelje pripadnike HVO-a iz BiH koji su dali svoje živote za današnju slobodu. U našim mislima su i uhićeni pripadnici HVO-a, naši suborci i zapovjednici kao i  šestorka koja se nalazi u Hagu protiv kojih se vodi nepravedan postupak. Drago nam je da se možemo prisjetiti da je danas godišnjica puštanja na slobodu naših generala Gotovine i Markača, pa se nadamo da će i ovo  žrtvovanje na neki način pomoći našim nepravedno optuženim suborcima“, naglasio je Mišković.

U Vukovar je pješačenjem krenuo i ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić koji je među ostalim istaknuo da se kao mladić od 16 i pol godina uključio u obranu i kao maloljetni dragovoljac stao u obranu svog doma i hrvatskih prostora na ovom području.  -“Za mene kao i sve sudionike u koloni sjećanja je ponos da možemo sudjelovati u hodnji kako bi s pijetetom odali počast i poštovanje braniteljima i svim žrtvama Vukovara”, istaknuo je ministar Marijan Kopić. Sudionike u koloni po tradiciji je ispratio načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te na odlasku pružio poruku potpore braniteljima. Među ostalim je rekao da je u Vukovaru branjena i Posavina, a također i u Orašju je branjena istočna Slavonija, naglasivši da Posavina nikada neće zaboraviti žrtve vukovarske tragedije –„Poveznica Orašja i Vukovara je zajednička obrana od zajedničkog neprijatelja, samo s određenom vremenskom distancom“, kazao je Vincetić.

Današnji datum i kolonu sjećanja vrlo emotivno proživljava branitelj Silvio Neretljak iz Boka. –„Pored svakog spomenika ne može se proći da se ne zaplače i ne pomisli na one dane koje smo proživljavali skupa s tim ljudima. Ovo je najmanje što možemo učiniti za žrtve i nestale branitelje obrane Vukovara. Oni to zaslužuju i nikad ih ne smijemo zaboraviti“, poručio je Neretljak.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password