U Domaljevcu održana XI. sjednica Skupštine ŽP

Uz predsjedanje Blaža Župarića, jučer je održana XI. sjednica Skupštine ŽP, a zbog poštivanja epidemioloških mjera i držanja fizičkog odstojanja, skupštinsko zasjedanje je održano u dvorani HKC-a u Domaljevcu. Predsjednik Vlade Đuro Topić upoznao je zastupnike o stanju koronavirusa u ŽP, zahvalivši svima za uspješno provođenje mjera, u prvom redu savjesnim građanima kao i svima koji su radili na donošenju i kontroli provođenja mjera. Ministar gospodarstva, rada i socijalne politike ŽP Dragutin Živković pojasnio je mjere i programe pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima u ŽP kroz tri javna poziva. Do sada je raspoređeno 404.000 KM, od čega za treći mjesec skoro 195.000 KM, a 209.000 KM kao pomoć za četvrti mjesec. Ministar Živković naglasio je i kako je na treći javni poziv već stiglo 200 prijava, a do sredine 6. mjeseca ministarstvo će objaviti i javni poziv za raspodjelu sredstava za svibanj. Ministar Živković predstavio je i Prijedlog Zakona o održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, koji je i usvojen, a potporu je dobio i zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, kojim je proširen broj korisnika i napravljene proračunske uštede. Za provođenje ovih zakona nisu potrebna dodatna proračunska sredstva, rečeno je na Skupštini. Anamarija Čolić imenovana je za v.d. županijske pravobraniteljice.,
Očuvanje stabilnosti proračuna i transparentno trošenje proračunskih sredstava sukladno usvojenim programima, bili su važan prioritet Vlade u prošloj godini, kazao je predstavljajući rad Vlade za 2019.g. predsjednik Đuro Topić. Skupština je usvojila izvještajna i programska dokumenta Vlade ŽP, kao i Izvješće o izvršenju županijskog Proračuna za 2019. godinu. U cijelosti su izvršene sve planirane potpore prema poduzećima, obrtima i zadrugama, te su iz Granta za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, 123 poduzeća, 71 obrt i jedna zadruga u prošloj godini ostvarili potporu putem javnih poziva, dok je u poljoprivrednoj proizvodnji pravo na potpore iz županijskog proračuna ostvarilo 750 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nastavljena je i potpora obiteljima s djecom, kroz programe sufinanciranja učenika, stipendiranje studenata, sufinanciranje nabavke udžbenika za osnovne škole, odluku o povećanju dječjeg doplatka, te niz drugih mjera nekoliko ministarstava, kazao je uz ostalo predsjednik Topić. U izjavi za medije po završetku sjednice, predsjednik Skupštine Blaž Župarić je naglasio kako je Vlada ŽP u prošloj godini radila dobar posao što pokazuje i ova sjednica gdje su skoro svi zastupnici dali potporu radu Vlade u prošloj godini. –„Program koji je bio zacrtan, zaista je i realiziran. Isto tako kad su u pitanju financijski prihodi i rashodi, evidentno je da se Vlada u prošloj godini ponašala domaćinski, pokušavala je pomoći sva područja svoga djelovanja, onaj dio koji joj je i ustavom i zakonima određen, sukladno programom svoga rada, a isto tako i mogućnostima“, izjavio je predsjednik Skupštine ŽP Župarić.
Zastupnici su usvojili i izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP za prošlu godinu. Zeleno svjetlo dobilo je i Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbor i reviziju Policijskog komesara ŽP za 2019. godinu, pri čemu su zastupnici sugerirali komesaru Marijanu Mikiću na veću pozornost policije zbog problema okupljanja mladih u gradskom parku u povezanosti sa drogom kao i prosjačenjem, dok je Mikić naglasio i problem nedostatka policijskih službenika. Nakon ove točke, zastupnici su usvojili i izvješće o radu i financijskom poslovanju Županijske bolnice za 2019. godinu, kojega je prezentirao ravnatelj dr Perica Jelečević, koji je predstavio plan i program rada Županijske bolnice za 2020. godinu, što su zastupnici također usvojili. Županijska bolnica je primjer drugima kako može funkcionirati mala bolnica i od životne važnosti je za područje Županije Posavske, što se potvrdilo i u ovom vremenu koronavirusa, istaknuto je u raspravi zastupnika.
Do kraja sjednice zastupnici su primili k znanju Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2019. godinu, te Informaciju o Financijskom planu i Programu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2020. godinu, koja je dodatno pojasnio ravnatelj Zavoda Josip Vidović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password