Tucanje jaja

Svojom nadarenošću Posavljaci za blagdan Uskrsa jaja bojanjem pretvaraju u istinska umjetnička djela. Turniri u tucanju jaja imaju brojne poklonike među najmlađima tako da nema straha da će se tradicija prekinuti. Uz obiteljsko natjecanje u kojem sva polupana jaja završe na obiteljskom stolu, u Tolisi i Oštroj Luci se održavaju turniri s privlačnim novčanim nagradama. Najbolji u tucanju jaja u Oštroj Luci je bio Mario Pejić, a u Tolisi Zvonka Pejića iz Oštre Luke.

Turnir u tucanju jaja u Oštroj Luci, prije 20 godina pokrenuo je Tunjo Delić sa svojim prijateljima i na taj način obogatili su proslavu velikog katoličkog blagdana Uskrsa. Turnir prati istinsko druženje, rivalstvo i šale na račun tvrdoće jaja, a odlična organiziranost i solidna novčana nagrada privlači sudionike iz susjednih mjesta. Stvar prestiža je tko ima tvrđa uskrsna jaja, a do sada su glavne nagrade redovito ostajale u Oštroj Luci. To je potvrda dobre pripreme i selekcije jaja, jer sve je podređeno pažljivom odabiru tvrdih jaja koje traje mjesecima prije Uskrsa, uglavnom isprobavanjem tehnikom “na zub”.

Jubilarni 20. turnir organizirali su kuglana Cadilac i Vijeće mjesne zajednice O.Luka, a natjecanje je privuklo 34 igrača iz O.Luke i susjednih mjesta. Ove godine turnir je pratilo više od 200 gledatelja što govori o velikom zanimanju javnosti za ovaj tradicijski običaj posavskih Hrvata. Pobjedničku nagradu od 740,00 KM osvojio je prof. Mario Pejić iz O.Luke, inače na dužnosti ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi ŽP. Pejić je ovo druga uzastopna titula prvaka, a u finalu je pobijedio Marka Delića kojem je pripalo 100,00 KM.

Turnir u Tolisi

Cilj nam je očuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskršnjih jaja, a poruka svega je da se što više trebamo okupljati oko manifestacija u mjestu, sudjelovati u tradicijskim običajima i pokazati tko smo i što smo na ovim prostorima. U organizaciju turnira vrlo značajno se uključio naš posavski gospodarstvenik Đuro Vinković, vlasnik kuglane Cadilac koji svake godine ustupi prostor za natjecanje i bogato nagradi pobjednika turnira, kazao je Marijan Brašnić iz Oštre Luke član organizacijskog odbora. Finalisti turnira nagrađeni su i pokalima, a najmlađi sudionici Ivan Šošić, Markus Brašnić i Augustin Babić dobili su diplome. Turnir u Tolisi također traje punih 20 godina, a ovaj put okupio je 32 igrača. Nakon velikih uzbuđenja pobjednička nagrada je po prvi put otišla iz Tolise, ovaj put u ruke Zvonka Pejića iz Oštre Luke. Pejić je u finalnom nadmetanju pobijedio Matu Kobaša iz Tolise, treće i četvrto mjesto pripalo je tolišanima Darku Nediću i Mladenu Mijatoviću.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password