Tri godine od katastrofalnih poplava u Županiji Posavskoj

Ovih dana navršavaju se tri godine od katastrofalnih poplava koje su pogodile prostor BiH, a tragovi velikih šteta još su vidljivi u Županiji Posavskoj. Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su 15.05. u odžačkoj Posavini, a 16.05. i u Srednjoj Posavini. Nezapamćeni vodeni val rijeka Save i Bosne u svibnju 2014.godine prekrio je 74 % teritorija općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac.  Prema procjeni Općinskih komisija za procjenu štete od tih poplava, ukupno je u Županiji Posavskoj poplavljeno 6.100 stambenih objekata, a pričinjena je šteta procijenjena na 189 milijuna KM.  U tim se danima solidarnost potvrdila kod brojnih osoba, grupacija, institucija, međunarodnih snaga, jer mnogi su željeli pomoći poplavljenom području. Plavni vodni val zadržao se 22 dana i time značajno uvećao ionako ogromne štete -„Posao oko obnove nasipa na području ŽP nije završen i ukoliko bi se ponovio vodostaj od prije tri godine, vjerojatno bi se ponovio i scenarij iz 2014.g“, izjavio je u povodu trogodišnjice poplava u ŽP predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, pred zastupnicima Skupštine ŽP tijekom jučerašnjega zasjedanja u Domaljevcu. Od 22 km riječnih nasipa sanirano je  oko 6 km,  a za preostalih 16 km pripremljena su sva dokumenta kako bi posao sanacije nasipa mogao biti nastavljen. Pošto se radi o sredstvima iz međunarodnih institucija procedure su nešto duže, no mi očekujemo da će preko Agencije za vodno područje rijeke Save ovaj posao od životne važnosti za naše područje započeti do konca godine, naglasio je predsjednik Klaić, doznajemo u Službi za odnose s javnošću Vlade ŽP.  Sve tri općine u ŽP su većim dijelom uz riječne nasipe, što dovoljno govori koliko je to životno pitanje svakog posavskog čovjeka.

U svibanjskim poplavama sa svojih ognjišta u općini Orašje izmješteno je oko 10.000 ljudi. Oštećeno je ili poplavljeno oko 2.180 stambenih jedinica, a ukupna obračunata šteta iznosi nešto više od 80 milijuna KM. Od toga je na materijalnim dobrima u vlasništvu građana pričinjena šteta blizu 68 milijuna maraka, a u vlasništvu pravnih osoba preko 12 milijuna KM. Iz Crvenog križa općine Orašje uputili su zahvalnost mladim i ženama koji su dali veliki doprinos ublažavanju posljedica poplava 2014.godine na prostoru općine Orašje.

U općini Domaljevac Šamac, nažalost, razmjeri katastrofe bili su toliko veliki da je ljudski faktor nije mogao spriječiti, ali je zasigurno ublažio njezine posljedice koje su mogle biti i mnogo veće.  Poplavljen je  cjelokupan njezin teritorij, a štete na području općine iznosile su 54 milijuna KM. Tom prilikom stradao je gotovo cjelokupan sektor javnih institucija, sva obiteljska domaćinstva, cjelokupna poljoprivredna proizvodnja kao i stočni fond, te gospodarska društva. U to vrijeme, cjelokupno stanovništvo je bilo evakuirano, općina je ostala bez struje i osnovnih namirnica za preživljavanje.  Zahvaljujući nadljudskim naporima, zajedništvu, slozi, snazi i volji građana, volonterima, vojsci, vatrogascima i različitim donatorskim organizacijama obnovljeni su javni objekti poput škola, vrtića, ambulante, doma zdravlja, doma kulture, te drugih objekata javne namjene. U suradnji s različitim organizacijama pokrenut je postupak za obnovu stambenih jedinica, poslovnih objekata i poljoprivrednih gospodarstava, te je napravljen ambijent da ljudi mogu živjeti kao i prije poplava.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password