Trenutni vremenski uvjeti pogoduju oporavku poljoprivrednih kultura u ŽP

Obilne padavine i niske temperature u travnju i sredinom svibnja, ponovno su ugrozile usjeve strnih žitarica, povrća i zasada voćnjaka na području ŽP.  Naime, obilne padavine i visoka relativna vlažnost zraka, ubrzale su razvoj patogenih uzročnika različitih vrsta biljnih bolesti, kao što su uzročnici truleži, plamenjače, bakterioloških oboljenja i drugih, koji će itekako dovesti do smanjenja prinosa, ali i do smanjenja kvalitete plodova, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP. Sama sjetva kukuruza i soje, zbog ovako loših vremenskih uvjeta, također se odužila, a zbog pojave površinskih voda na pojedinim poljima, usjevi su stradali pa su poljoprivrednici bili prinuđeni na ponovno presijavanje istih. Samo nicanje usjeva trajalo je od 20 – 25 dana, a oporavak ovakvih usjeva je dugotrajan. Kod ovakvih uvjeta, kao što su obilne padaline i visoka relativna vlaga zraka, pojavilo se nekoliko problema u zaštiti usjeva, zasada, od štetnih organizama i to:

–           ispiranje prethodno nanesenih pesticida,

–           kontinuirani povoljni uvjeti za razvoj infekcije i

–           nemogućnost blagovremenog ulaska u polja i provođenje kako prihrane tako i zaštite usjeva.

Muhidin Emić , šef Odsjeka poljoprivredno – savjetodavne službe pri nadležnom županijskom ministarstvu naglašava kako su poljoprivrednici prošle jeseni, kod sjetve strnih žitarica, već u samom startu imali problema sa sušnim periodom, tako da se sjetva razvukla sve do konca prosinca, a zbog lošeg nicanja bili su prisiljeni na presijavanje istih. Isti problem se desio i sa sjetvom uljane repice. Blagi sušni period se nastavio i ovoga proljeća što se odrazilo na loše bokorenje strnih žitarica, pogotovo pšenice. Usjevi su ostali rijetki, što će se odraziti na prinos, a skoro 30% površina zasijanih uljanom repicom je presijano i zasijano drugim kulturama – sojom ili kukuruzom. Predočavajući svu gore navedenu problematiku, na poljima je itekako vidljivo, da se na pšenici i ječmu pojavio uzročnik šturosti klasa i uzročnik rđe, koji će itekako umanjiti prinos i kvalitetu istih, a ima parcela koje su kompletno stradale. Zbog pojave mraza u mjesecu svibnju, stradali su zasadi voća, a to se pogotovo odnosi na šljivu, čije su štete 100%- tne.

Trenutni vremenski uvjeti s nešto nižim temperaturama i padavinama u prethodnih nekoliko dana povoljno su djelovali na oporavak svih kultura a pogotovu kukuruza i soje koje su itekako bile ugrožene, stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password