Tim za sprečavanje korupcije u ŽP na OESS-ovoj radionici u Tuzli

Županija Posavska napravila je iskorak i prva u F BiH ponudila zakonsko rješenje u zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju. Radna skupina imenovana od strane Ministarstva pravosuđa i uprave ŽP i dva predstavnika Tima za sprečavanje korupcije u ŽP, pripremili su Nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i dostavili ga Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH ( APIK ). Agencija je dala pozitivno mišljenje o ovome dokumentu, ali kako ni jedna županija odn. kanton, a ni F BiH nisu donijeli ove dokumente, iz agencije su sugerirali ŽP da sačeka s donošenjem ovoga zakona, kako bi ga eventualno uskladila s federalnim, rečeno je u Tuzli na jučerašnjoj radionici OESS-a o jačanju suradnje između zakonodavnih i izvršnih antikorupcijskih tijela i timova, održanoj za Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton te Županiju Posavsku. Na trećoj, od ukupno pet predviđenih radionica širom BiH, iz Tima za sprečavanje korupcije ŽP sudjelovali su Ana Dominković, Goran Topić, Asmir Gibić i Marko Dujak, te predstavnici Službe za odnose s javnošću Vlade ŽP i Radiopostaje Orašje. Ovaj je tim osnovan 2016.g., i u prvotnom sazivu imao je pet,  a od travnja prošle godine proširen je na sedam članova (pet muškaraca i dvije žene)  i najmanje jednom mjesečno održavaju svoje redovite sastanke.

„Korupcija je zastupljena u svim segmentima bh društva. Borba protiv korupcije je dugoročan proces  i protiv nje se mora djelovati sustavno, u čemu je nužan angažman kompletne društvene zajednice“, istaknuo je dir. Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić. Podsjetio je kako je BiH 2015.g. usvojila Strategiju u borbi protiv korupcije naglasivši kako je to dugotrajan proces, kojemu je potporu dala i Stalna misija Italije pri OESS-u. Po njegovom mišljenju, korupcija se ne može iskorijeniti, ali se može smanjiti, pri čemu svoj doprinos trebaju dati svi građani koji znaju za bilo kakav pojavni oblik korupcije i prijaviti ga nadležnim institucijama. Nekoliko je mogućnosti za to – od anonimne do personalizirane prijave,. e-poštom, kuvertirano putem pošte, ostavljanjem prijava u  kutije postavljene u policiji ili telefonskim putem na liniju Krimolovci. „Svi ovi načini prijave korupcije u Županiji Posavskoj dobro funkcioniraju“, naglasio je Goran Kopić, iz Tima za sprečavanje korupcije u ŽP

Mevludin Džindo, pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BIH, u svom detaljnom izlaganju o ovom negativnom pojavnom obliku bh društva, zakonskim regulativama, te međunarodnim dokumentima koji obvezuju našu zemlju na putu ka EU, iznio je i nekoliko preporuka u daljnjim aktivnostima timova i komisija na svim razinama. Potrebno je, uz ostalo,  kazao je Džindo, umrežavanje komisija i timova s APIK-om, kako bi diskusije koje se vode na radionicama doprinijele traženju rješenja, institucionalizacija odn. jačanje tijela na svim  razinama u BiH, jačanje svijesti komisija u zakonodavnim tijelima o međunarodnim preporukama te što nas očekuje u budućnosti kada je njihova primjena u pitanju,  jasne procedure po kojima će se postupati, kao i profesionalizacija, samostalnost i nezavisnost tijela u borbi protiv korupcije na svim razinama.

Svoju potporu borbi protiv korupcije u BiH izrazio je i Karl Jorssen, šef Terenskog Ureda OESS-a u Tuzli, a tijekom četverosatne radionice razvila se i konstruktivna diskusija između timova i komisija tijekom koje su se čule i preporuke za bolje strukturiranje antikorupcijskih aktivnosti u zemlji.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password